bezár
 

art&design

2015. 04. 22.
Biennálé a Tito-bunkerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyíló képzőművészeti biennále idei partnere.

A D-0 ARK Underground kortárs nemzetközi biennále október 26-ig várja az érdeklődőket a Szarajevótól mintegy 45 kilométerre délnyugatra fekvő Konjicban, 280 méter mélyen, a hegy gyomrában. A 6500 négyzetméter alapterületű óvóhely 1953 és 1979 között épült, és alkalmas volt arra, hogy a katonai és a politika elit 350 tagjának nyújtson biztonságot akár fél éven át. A bunkerben több mint 100 helyiség található Tito hálószobájától a komplett kórházon át a parancsnoki vezérlőteremig, az elnök azonban sohasem járt ott.
    

prae.hu

A bunker harmadszor ad otthont a régió egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvényének. Az óriási terekben már 68 művész 90 műve látható, ehhez jönnek a harmadik biennále alkotásai. A 2015-ös biennáléra 24 művészt, illetve művészpárost hívtak meg. A biennále témája a hidegháború, de annak nemcsak a politikai-katonai vetületére kíváncsiak a szervezők, hanem az abban az időszakban kialakult művészeti, környezetvédelmi, szexuális és társadalmi irányzatokra is.
    

A boszniai kormány 2009-ben határozta el, hogy megnyitja a hatalmas földalatti katonai létesítményt a nagyközönség előtt, majd a konjici kulturális vezetők javaslatára képzőművészeti kiállítások rendelkezésére bocsátotta az óvóhelyet. A rendezvény neve maga is a katonai létesítményt jelöli: az ARK (Atomska Ratna Komanda) az atomháborús parancsnokságra utal, a D-0 pedig az objektum jele. A létesítményt a mai napig katonák őrzik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés