bezár
 

film

2015. 04. 22.
A V4-ek a madridi filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek Madridban, a négynapos rendezvényen Magyarországot Bergendy Péter A vizsga című alkotása képviseli.

"Lehetőségünk van arra, hogy hidat építsünk a közép-európai és a spanyol kultúra között" - fogalmazott Vladimír Grácz madridi szlovák nagykövet, az esemény házigazdája a kedd esti megnyitón, ahol röviden bemutatta a résztvevőknek a visegrádi országok együttműködésének alapjait, kiemelve a kultúra és az oktatás pillérét.
    

prae.hu

A fesztivál azért kapta a "Közös múlt, közös jövő" címet, mert a cél az, hogy ezek az országok a közös múltat alapul véve olyan jövőt építsenek, amely mindenki számára a lehető legjobb - fogalmazott.
    

A fesztivál a madridi Cine Doré moziban egy szlovák dokumentumfilm, Peter Keres Hogyan főz a történelem című filmje vetítésével kezdődött. Szerdán Jan Sverák cseh rendező Kolja című Oscar-díjas filmjét, csütörtökön pedig Wladyslaw Pasikowski lengyel rendező Jack Strong című alkotását tekintheti meg a közönség.
    

Bergendy Péter A vizsga című játékfilmjét pénteken mutatják. A 2011-es készült alkotás 1957 karácsonyán játszódik, a történet főhőse egy állambiztonsági tartótiszt, akinek a rendszer iránti hűségét éppen szenteste kell bizonyítania.
    

A film több nemzetközi mustrán is már sikerrel szerepelt. A New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon a film két főszereplője, Hámori Gabriella és Kulka János megkapta a legjobb női és férfi alakításért járó díjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés