bezár
 

art&design

2015. 04. 21.
Batthyány Gyula kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történelmi igazságszolgáltatást tesz Győr városa, miután a 20. századi festészet méltatlanul elfeledett alakjának, Batthyány Gyula festőművésznek mintegy százötven alkotását tárja a látogatók elé május 8-tól az Esterházy palotában – jelentette be kedden sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.

Fekete Dávid emlékeztetett: a budapesti Kieselbach Galériában március közepén nyílt meg a Magyarország első felelős miniszterelnöke leszármazottjának munkáit bemutató életműkiállítás, amely kibővített formában látható augusztus végéig a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyen.
    

prae.hu

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az önkormányzat 10 millió forinttal segítette a nagyszabású tárlat létrejöttét, amelynek előkészítő munkálatai 2013 szeptemberében kezdődtek. A festmények jelentős része, mintegy 90 százaléka hazai és külföldi műgyűjtőktől, másik része a Magyar Nemzeti Galériából és a pécsi Jannus Pannonius Múzeumból érkezik.
    

Az alpolgármester hangsúlyozta: gazdag tárlatot tud a város a nagyközönségnek megmutatni, amely „könnyen befogadható, mozgalmas, élénk színvilágú és magával ragadó”, emellett egy eddig még Győrben nem alkalmazott technikával, egy projektor segítségével videós tárlatvezetést tartanak.
    

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy Batthyány Gyula tájképfestészete és utazásai külön témaként szerepelnek a kiállításon, ahol főként olaszországi és észak-afrikai tájakat, etnikumokat ismerhet meg a közönség. A sajtó képviselői előtt bontották ki a Néger asszony című festményét, amelyet egyik utazása ihletett. Emellett bemutatják a kiállításon a Kendős asszony című képet, amely a népi világot ábrázolja.
    

Szintén a sajtó képviselői pillanthatták meg Győrben először a Magyar szépségek című festményt, amely már a művész portréfestészetének szürreális voltát mutatja.
    

A múzeum igazgatója hozzátette: az Amerikai Egyesült Államokból három festmény érkezik, kettő New Yorkból, egy a floridai Palm Beachből. A Vaszary János által festett, Batthyány Gyula édesanyját ábrázoló portré például Nancy Brinkernek, az Amerikai Egyesült Államok volt magyarországi nagykövetének gyűjteményéből érkezik.
    

A kiállítás egyik legnagyobb darabja egy háromszor két méteres festmény lesz, amelyet a jövő héten helyeznek el az Esterházy palota első emeletén.
    

Batthyány Gyula (1887-1959) az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett. 1910 és 1950 között festett, a kutatások szerint ma ismert munkái életművének mindössze húsz százalékát jelentik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés