bezár
 

zene

2015. 04. 21.
Színes programokkal vár a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színes programokkal vár a Budapesti Tavaszi Fesztivál A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden nap a város számos intézményében és helyszínén várja a különböző programok iránt érdeklődőket. Az előttünk lévő napokban a következő eseményekre lesz érdemes odafigyelni.

Április 21-i programok

A Grammy-díjas, szókimondóan őszinte ír énekesnő, Sinéad O’Connor a budapesti közönségnek egy kifejezetten nekik szóló különleges, romantikus koncerttel készül a Müpában, ahol utoljára hangzik majd el az ikonikus Nothing Compares 2 U.

prae.hu

A régizene különlegességeit nagy kedvvel felkutató Vashegyi György Linley Shakespeare „szellemfiguráit" megidéző műve mellett egy befejezetlen Mozart-misét vezényel a Zenekadémián, ahol így újra találkozik egymással Mozart és az „angol Mozart”, Thomas Linley.

Az ifjú Liszt-díjas csellistatehetség, Várdai István Julien Quentinnel közös estje Schumanntól Dutilleux-ig csaknem másfél évszázad csellóirodalmából ad áttekintést a Bálnában.

A Mátyás-templomban az 1901-ben alapított Westminster-katedrális Kórusa London katolikus egyházzenéjét szólaltatja majd meg.

A Városháza Parkban felállított Üvegházban a Liszt Ferenc Zeneakadémia ifjú tehetségei közül Molnár Dániel (hegedű), Márkus Júlia (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Márkus Ágnes (cselló) ad koncertet.

 

Április 22-i programok

A világ egyik vezető kortárstánc-együttese, a Nederlands Dans Theater korábbi budapesti vendégszereplése után a tavaszi fesztiválon tér vissza, ezúttal az elmúlt év friss bemutatóiból állítva össze műsorát a Müpában.

Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes a legkülönbözőbb korszakok és stílusirányzatok mesterműveiből ad válogatást a Budapest Music Centerben. Az est vendége a Virtuózok című műsorból megismert tizenhét éves zongoristatehetség, Szilasi Dávid lesz.

A város szívében felállított Üvegházban a Szín Medias Res Társulat előadását, a Szinkronszeretőket láthatja a közönség.

 

Április 23-i programok

Napjaink egyik legsikeresebb francia karmestere, Bertrand de Billy veszi át a dirigensi pálcát Nemzeti Filharmonikusok élén. A Müpában Liszt Ferenc megkapóan légies szimfonikus költeménye, az Orpheusz után Berlioz egy ritkán hallott kantátáját, és egy hangversenytermekben szintén kuriózumnak számító Schubert átiratot és misét hallhat a közönség.

Az ECHO Klassik-díjas Hagen Kvartett a családi kamarazenélés hagyományát eleveníti fel a Zeneakadémia Nagytermében. Mozart művei mellett megidézik Haydnt, és elhangzik Jörg Widmann egyetlen, nagyszabású lassú tételből álló kompozíciója is.

A csodálatos hangú brit énekesnő, Norma Winstone lírai hangvételű saját dalaival és különleges atmoszférájú feldolgozásaival (Nick Drake, Tom Waits) csak rá jellemző, álomszerű zenei univerzumot teremt a Budapest Music Centerben.

Az arab lant egyik elismert virtuóza, a tunéziai származású Dhafer Youssef legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagával érkezik Bálnába.

Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő szellemiségét idézi meg estjével Szilasi Alex a Pesti Vigadóban, ahol megszólaltatja és bemutatja a futurisztikus Peugeot-Pleyel zongorát is.

A brit elektropop-előadó, Little Boots eddigi legexperimentálisabb, egyelőre cím nélküli albumát először a fesztivál közönsége hallhatja az A38 Hajón.

A Városháza Parkban a Zeneakadémia tehetséges növendékei lépnek fel. Ezúttal Kiss Vilmos (hegedű), Ruisz Alexandra (hegedű), Vargek Zsófia (brácsa) és Balázs István (cselló) lesz az Üvegház vendége.

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán az idén 60. születésnapját ünneplő M. Kecskés András pantomimművész, eleveníti fel legsikeresebb előadásait, Utolsó előtti pillanat címmel.

A Klebersberg Kultúrkúriában Purcell, Bellini, Rossini, Mendelssohn, Verdi és Gounod műveiből hallhat operaválogatást a közönség.

Információk a fesztivál honlapján.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés