bezár
 

színház

2015. 04. 20.
Lábán Rudolf-díjátadó gála
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindössze néhány óra alatt, egy adott témára készített rövid etűdök színesítik a tízedik Lábán Rudolf-díjátadó gálát: a 2014-es év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásait díjazó estet vasárnap tartják a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A Rövidhullámra keresztelt vasárnapi "kihívásban" az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai közül Kovács Gerzson Péter, Árvai György, Goda Gábor, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Nyúzzatok meg! című előadás fenegyerekei, Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara vesznek részt - olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    

Szkéné színház

Az alkotók aznap reggel kapják meg a témát és csupán néhány órájuk lesz a felkészülésre. Mindannyiuk számára egyformán adott lesz az üres színpad, az előre beállított fények és a hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség, hogy elkészítsék ötperces etűdjüket. Az est a fellépő koreográfusok részvételével zajló beszélgetéssel zárul.
    

A 2014-es év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést Láng Annamária színésznőtől és Gerhes Gábor képzőművésztől vehetik át az idei nyertesek. A független esztéták, kritikusok és szakújságírók alkotta zsűri idén hat előadás közül választja ki a két győztest.
    

A 2015-ös Lábán Rudolf-díjra nominált produkciók közé tartozik az Arany Virág és Hadi Júlia alkotta Body Lotion co-dance L é p é s I d ő című darabja, Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ "there's an elephant in every room..." című közös produkciója, valamint az Ábrányi Krisztina, Angelus Iván, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Farkas Zoltán Batyu, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Szeri Viktor, Oberfrank Réka és Vavra Júlia társulásából született AJDa - A Joint Dance AdVenture from Hungary Gyönyerő című munkája.
    

A jelöltek névsorát gyarapítja továbbá a Hód Adrienn koreográfus által vezetett Hodworks társulat A halandóság feltételei című előadása, Réti Anna és Ido Batash Ego Trip című munkája, valamint Rózsavölgyi Zsuzsa és Terebessy Tóbiás Öreg tó című közös előadása.
    

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén alapította a díjat, amelyet a 20. századi európai modern táncművészet egyik legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról neveztek el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés