bezár
 

zene

2015. 04. 18.
Benkő László 33 éve írt szólólemezéről játszik a Teslában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benkő László, az Omega együttes billentyűse 1982-ben megjelent Lexikon című szólólemezének dalait adja elő április 24-én a fővárosi Teslában. A zenészt Andras Tóth, a techno stílust képviselő, nemzetközileg szintén ismert zeneszerző, zongorista követi.

A Hangmúzeum Budapest kezdeményezés egészen egyedülálló célt tűzött zászlajára: összehozni egy színpadon a magyar elektronikus zene két ikonikus alkotóját, akiknek munkásságát majdnem harminc év választja el egymástól - szerepel az esemény Facebook-oldalán. A koncert alatt a háttérben, a vetítőfalon a magyar animáció fénykorának (1960-1980) mesterművei pörögnek jövő pénteken a fővárosi Teslában, a Kazinczy utcában.

prae.hu

Benkő László úttörő szerepet játszott a magyarországi szintetizátorzenék, a space-hangzás, valamint a kísérleti elektronika kibontásában, szólólemezei a mai napig a műfaj itthoni klasszikusai. Utóbbiak sorában az első volt a Lexikon címmel 1982-ben megjelent anyag, amelyet a Lexikon L-Z követett két évvel később. Benkő László későbbi szólólemezei - Ikarosz (1990), Omega-mix (1991), Impressio (1994), Hogyan tovább? (2004), Másik világ (2012) - szintén a szintetizátorokra épülő instrumentális zene.

Az Omega billentyűséhez hasonlóan, de az elmúlt években vált a nemzetközi színtéren ismertté Andras Tóth zeneszerző, zongorista, aki dj-zik is. Tizenkilenc évesen Londonba ment, ahol belemerült az angol főváros zenei életébe. 2004-ben Nora Naughtyval létrehozta a Polymorphin nevű zenészpárost, majd 2010-ben szólólemezt jelentetett meg az egyik legismertebb amerikai underground kiadó, a minimal-house és a detroiti techno vonalán mozgó Alphahouse Records gondozásában. Manapság a magyar dj-színtér meghatározó szereplője.

Tavaly a Contra Mundummal együtt megalapította az Akkult kiadót, amely tehetséggondozással is foglalkozik. A techno mellett a másik nagy szerelme a zongora, gyakran fűszerezi szettjeit és produceri munkáját akusztikus szerzeményekkel, volt minimalista improvizációs piano-estje a Toldiban, idén februárban pedig szóló zongoralemezt adott ki Ambiennes for Piano címmel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés