bezár
 

irodalom

2015. 04. 15.
Zsáner, pop, kultúra – Konferencia pénteken és szombaton a BME Q épületében
2015. április 17–18., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 1117 Magyar Tudósok Körútja 4., Q épület, Kari tanácsterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zsáner, pop, kultúra – Konferencia pénteken és szombaton a BME Q épületében 2015. április 17-én és 18-án a József Attila Kör és a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék közös szervezésében Zsáner, pop, kultúra címen konferenciát rendeznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében. 

Az elmúlt néhány évben a popkulturális műfajok utat találtak a kortárs magyar irodalomhoz. Egyre-másra jelennek meg korábban ismeretlen zsánerekhez (urban fantasy, vámpírregény, cyberpunk, biopunk, steampunk, szingliregény stb.) tartozó művek, virágzásnak indulnak ismerős, de az irodalmi közvéleményformálók körében korábban elhanyagolt műfajok (detektívregény, hard-boiled krimi, chic-lit, erotikus regény). Mindemellett a könyvesboltok polcai roskadoznak a young adult fiction legkülönbözőbb műfajú köteteitől.

prae.hu

Vajon valódi kulturális fordulatnak vagyunk szemtanúi, vagy legfeljebb múló divatjelenségről, az irodalom nevű kulturális iparág belső önmozgásáról beszélhetünk? Mi az esztétikai/poétikai/gazdasági/szociológiai/stb. funkciója és hatása a popkulturális műfajok „felemelkedésének”? Milyen értelmezői hozzáállást kívánnak tőlünk ezek a szövegek? Milyen szerepe van a zsánerirodalom sikerében a különböző médiumoknak, illetve az újmédia megjelenésének?

Általában véve: milyen művészetfilozófiai előfeltevések mentén lehet különbséget tenni populáris kultúra és magaskultúra között? Ezek a kifejezések milyen történeti folyamatok hatására nyerték el a ma ismerős jelentésüket, és megállják-e még mindig a helyüket? Ha a megkülönböztetés nem helyes, mert nem jól írja le a kulturális jelenségek világát, milyen fogalmi eszközökkel válthatnánk fel e kifejezések használatát a kulturális diskurzusok napi gyakorlatában? Ha a megkülönböztetés intézményes terminusokban írandó le, hogyan konstruálódik meg az egyes kulturális termékek jelentése a magaskultúra, és hogyan a popkultúra intézményrendszerén (vagy intézményrendszerein) belül?

A konferencia előadói ezekre és további hasonló kérdésékre keresik a válaszokat, hol elméleti kontextusokban, hol pedig izgalmas esettanulmányokon keresztül.

A részletes program megtalálható a JAK honlapján és facebookon.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Zsáner, pop, kultúra

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés