bezár
 

zene

2015. 04. 15.
Klasszikusgitár-fesztivál Székelyföldön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy székelyföldi településen zajlik a 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál, amelynek szerdán kezdődött versenyprogramjában öt kategóriában mérik össze a tudásukat a zenészek - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A Székelyudvarhelyről indult és 2012 óta immár négy városra - Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és  Sepsiszentgyörgy - kiterjedő fesztiválra idén három földrész kilenc országából érkeztek a klasszikus gitár művészei.
    

prae.hu

A hétfőn kezdődött, a Harmonia Cordis Egyesület által szervezett rendezvényen az egyetemisták és középiskolások mesterkurzuson tanulhatnak neves művészektől. Az internetkapcsolat pedig bárki számára elérhetővé teszi a településeken zajló esti koncerteket, hiszen a www.harmoniacordis.org honlapon élőben követhetők a hangversenyek. A meghívottak között van Csáki András, Pavlovits Dávid gitárművész, a Salzburgban élő Paulikovics Pál gitárművész és Girán Péter, a Virtuózok című tehetségkutató műsor döntőse.
    

A szombatig tartó rendezvény központi helyszínén, Székelyudvarhelyen szerda délelőtt kezdődik a fesztivál versenyprogramja, amelynek győztesét 80 indulóból választja ki a Stefan Trifan vezette nemzetközi zsűri. A versenyzők öt kategóriában mérik össze tudásukat. Tavaly egy 21 éves amerikai gitáros nyerte meg a verseny fődíját, aki idén meghívottként lép fel a fesztiválon.
    

Beke István Ferenc főszervező szerint a verseny egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy igyekeznek azt minél átláthatóbbá tenni, például azzal, hogy az elmúlt három évben már a versenyzők pontszámait is közzé teszik az interneten. Mindezeknek köszönhetően az idén szinte megduplázódott az indulók száma tavalyhoz képest.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés