bezár
 

irodalom

2015. 04. 11.
Ábrázolható-e a népirtás? – Felolvasás és beszélgetés a PIM-ben
2015. április 14., kedd, 18h, Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ábrázolható-e a népirtás? – Felolvasás és beszélgetés a PIM-ben Ábrázolható-e a népírtás? „Az embernél nincs fölöslegesebb” címen Halasi Zoltán olvas fel Út az üres éghez című könyvéből 2015. április 14-én, kedden 18 órától, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Beszélgetőtársa Térey János lesz.

Az Út az üres éghez rendhagyó alkotás: a lengyelországi zsidó kultúra és e kultúra elpusztításának emlékműve. A mű kiindulópontjául Jichak Katzenelson jiddis nyelven írt és Halasi által magyarra fordított holokauszt-poémája szolgált.

prae.hu

Halasi a könyv prózai részében, tizenkilenc fejezeten át, akkor élt zsidó értelmiségiekkel mondatja el és íratja meg azt, ami a háborúban elveszett. Dokumentumoknak álcázott szépirodalmi szövegeiben áttekintést ad a lengyelországi zsidó kultúra jellegzetességeiről, majd drámai részletességgel jeleníti meg e nemzeti kultúra és a benne élő emberek kegyetlen és módszeres elpusztítását.

A megrázó tartalom különleges művészi eszközökkel párosul: prózába rejtett verssel, gyakori többszólamúsággal. A hangsúly az egyéni sorsról a rendszerszerűségre tevődik. Az egész könyv nagy formai újítások segítségével olyan tényanyagot dolgoz fel, amit nemhogy a magyar, de az európai olvasó sem ismer még.

Az Út az üres éghez kivívta a szakma elismerését. Szerzője 2014-ben Déry-díjat és Füst Milán-díjat kapott érte.

PIM

Az esemény a facebookon.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés