bezár
 

irodalom

2015. 04. 10.
A költészet napja: elkezdődött a Versmaraton a Tháliában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Oláh János költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője felolvasásával kezdődött el az idei Versmaraton a Thália Színházban, ahol 69 költő péntek délelőttől késő estig olvas fel Az év versei 2015 című antológiában megjelent műveiből a költészet napja alkalmából. A kötetben megtalálható idén többek között Ágh István, Filip Tamás, Juhász Ferenc, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Mezey Katalin, Nagy Gábor, Pollágh Péter, Térey János, Tóth Erzsébet, Tóth László és Vörös István is.

A program első blokkjában Sári László moderálása mellett Oláh János, Szentmártoni János, Kürti László és G. István László olvasta fel egy-egy versét a délelőtt kezdődött rendezvényen.
    

prae.hu

"A kötet összeállítása egy irodalmi szabadegyetem volt számomra, hiszen az antológia 103 költő 299 költeményét tartalmazza" - mondta el Zsille Gábor, a kötet szerkesztője, aki az első blokk résztvevőjeként beszélt a kiadványról.
    

Sári László kérdésére válaszolva elmondta: a mai költők közül is sokan és szívesen írnak kötött formában verseket, "nem szűnt meg a rím, a fiatal költők is szívesen használják".
    

Kifejtette, hogy vannak alapvetően filozofikus költők, de a tárgyiasult lírát művelők munkái is nagyon érdekesek. "Pénteken mindegyikből láthat és hallhat példát a közönség" - fűzte hozzá Sári László.
    

A Magyar Rádió Zrt., a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös rendezvényét idén ötödik alkalommal hirdették meg.
    

A délelőtt 10 órától este 10-ig tartó műsorban a költők személyesen, saját hangjukon, saját gesztusaikkal mondják el verseiket.
    

A műsort vezető Visy László elmondta: a Versmaraton programját az iskolai tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel. Az irodalomtanárok egy-egy tanórát is felépíthetnek erre az eseményre, az elhangzó felolvasásokra, beszélgetésekre.
    

A 69 jelenlévő művész mellett további 15 felvételről szólal meg, és az idei év újdonságaként a költő mellett műfordítók is bejelentkeznek a blokkok közti szünetekben.
    

Visy László felhívta rá a figyelmet, hogy a program végén a költők egy-egy sorából megszületik majd A nap verse is.
    

A Versmaraton anyaga a rendezvényt követően is elérhető marad az interneten.
    

Visy László mellett Kövesdy Zsuzsanna vezeti a műsort, a beszélgető riporterek pedig rádiósok és a Magyar Napló munkatársai: Rékai Gábor, Sári László, Pásztor Zoltán, Markovits Ferenc, Pintér Edina, Zsille Gábor és Csontos János.
    

Először 2011-ben született meg annak az ötlete, hogy Az év versei antológia szerzői felolvassák műveiket a költészet napján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés