bezár
 

irodalom

2015. 04. 09.
A költészet napja: Versmaraton holnap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Versmaraton lényege a személyesség: megismerhetjük kedvenc költőinket és beláthatjuk, mennyire sokfélék, mennyire nem áll "a" költőről szóló sztereotípia - mondta Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Thália Színházban pénteken tartandó eseményről, amelyet a Kossuth Rádió hallgatói is figyelemmel követhetnek.

Mint mondta, a Magyar Rádió kezdettől fogva elkötelezett a magyar irodalom iránt, számos nagy költőnk hangja így maradhatott fenn, amint saját versét mondja a stúdióban. A 80-as, 90-es években azonban kortárs költők saját verseinek tolmácsolásáról kevesebb rádiófelvétel készült, ezért nagyon jó ötletnek tartották, amikor Az év versei antológiákat kiadó Magyar Napló 2011-ben megkereste őket a Versmaraton ötletével - magyarázta Jónás István.
    

prae.hu

A rendezvényt idén már ötödik alkalommal rendezik meg, a helyszínt, mikét az utóbbi évek többségében, most is a Thália Színház adja. Bár a költészet napját április 11-én ünneplik, az idei Versmaratont egy nappal korábban tartják, így az iskolák is könnyebben be tudnak kapcsolódni.
    

"A középiskolások kiemelt célcsoportot jelentenek. Sok diákcsoport látogat el a Versmaraton helyszínére. Tudunk olyan iskoláról, ahol irodalomórát szerveznek rá a közvetítésre és arra is volt példa, hogy egy aulában, egy könyvtárban az internetes közvetítés jóvoltából élőben követhetők voltak a felolvasások. A programot az iskolai tanórákhoz igazítottuk, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel" - részletezte a vezérigazgató.
    

A felolvasásokon és a beszélgetéseken túl a Kossuth Rádióban irodalmi műsorok is kísérik a rendezvényt. Idén 69 költő olvassa fel verseit élőben, további 15 pedig felvételről szólal meg, hang- vagy - idei újdonságként - Skype-felvételen keresztül. Idén is elkészül a nap verse, amelyhez minden költő egy-egy sorral járul hozzá.
    

Jónás István elmondása szerint egy másik idei újdonság a műfordítók bevonása lesz. "Olyan fordítókat mutatunk be Skype-interjúk formájában, akik a magyar irodalmat tolmácsolják az idegen nyelvű olvasóközönség felé. Megszólal például a magyar irodalom olaszországi tolmácsolója Roberto Ruspanti professzor, az Udinei Egyetem magyar tanszékének docense és a Münchenben élő Schiff Júlia is, aki saját szavaival " a magyar-román-német nyelvi háromszögben közvetít évtizedek óta".
    

A Magyar Rádió, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által közösen rendezett idei Versmaratonon Az év versei 2015 című antológia szerzőit ismerheti meg a közönség. A kötet legfiatalabb szerzője a 26 éves Lázár Bence András, a legidősebb a tavaly 94 éves korában elhunyt Hárs Ernő. Továbbá szerepel még az idei antológiában többek között Ágh István, Filip Tamás, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Nagy Gábor, Oláh János, Pollágh Péter, Térey János, Tóth Erzsébet, Tóth László, Vörös István.

A délelőtt 10 órától este 10 óráig tartó rendezvény műsorvezetője, házigazdája a Magyar Rádió két munkatársa, Visy László és Kövesdi Zsuzsanna programszerkesztő lesz.
    

A program a Kossuth Rádió mellett a www.mediaklikk.hu/versmaraton oldalon is folyamatosan figyelemmel kísérhető és a felvételek a rendezvényt követően is elérhetők maradnak az interneten.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés