bezár
 

art&design

2015. 04. 07.
Ideiglenesen bezárt a Repülőmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ideiglenes bezárt a Szolnoki Repülőmúzeum, mert egy közel 2,36 milliárd forintos beruházás eredményeképpen idén Szolnok belvárosába költözik és interaktívvá válik - közölte Szolnok polgármestere kedden az MTI-vel.

 Szalay Ferenc elmondta: ütemterv szerint haladnak a száz százalékban uniós támogatásból finanszírozott REPtár Interaktív Repülőmúzeum előkészítési munkálatai a megyeszékhelyen, a múzeumot várhatóan 2015 őszétől lehet látogatni.
    

prae.hu

Az eddig a helikopterbázis tőszomszédságában kiállított, a kulturális örökség részét képező, nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép-gyűjtemény a belvároshoz közelebb, az indóház területén lel új otthonra.
    

Magyarország legrégebbi, 1847. szeptember 1-jén átadott, még álló vasúti műemlékén a tulajdonos Magyar Államvasutak Zrt. utoljára 2007-ben végeztetett állagvédelmi munkákat. A létesítményt ezt követően vasúttörténeti emlékpark központjának szánták. Azóta senki sem használta, üresen állva pusztulásnak indult, miután 1997 és 2004 között őriztette a MÁV, ám később erre már nem volt lehetősége. Ezért 2011 őszén 73,7 millió forintos kikiáltási áron el akarták árverezni az indóházat, melyre azonban eddig nem találtak vevőt.
    

A magyar honvédség, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a szolnoki önkormányzat közötti példaértékű hármas együttműködés közös sikere a szolnoki Indóház, a mellette lévő régi vasutas fürdőépület és a környező felhagyott, funkcióját vesztett terület rehabilitációja, mely tovább növeli a tervezett fejlesztés értékét - hangsúlyozta a településvezető.
    

Kifejtette: a beruházás eredményeként megnő a fedett terek nagysága, a műtárgyértékű repülőeszközök restaurálása mellett a kiállítás számos haditechnikai eszközzel és a mai kor igényeinek megfelelő interaktív élményelemmel egészül ki, mintegy 60 ezer négyzetméter területen.
    

Egyebek mellett repüléstechnikai restaurátor- és oktatóközpontot, tematikus játszóteret, helikopter- és hőlégballon-leszállópályát, látogatóközpontot, információs pultot, látvány javítóműhelyt és új bemutatócsarnokot alakítanak ki a komplexumban - tette hozzá.
    

Mindemellett a gépek átszállítása önmagában is látványosságot jelentő feladatnak ígérkezik, mely egyben nagy szakértelmet igénylő haditechnikai, mérnöki és logisztikai feladat lesz - közölte Szalay Ferenc.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés