bezár
 

építészet

2009. 01. 16.
Elhunyt Jan Kaplicky világhírű cseh építész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Jan Kaplicky, Angliában élő világhírű cseh építész. A díjnyertes londoni Lord's krikettpálya médiaközpontjának tervezője 71 éves volt.

prae.hu

Cseh források szerint az építész egy prágai utcán esett össze szerda este, mindössze pár órával azután, hogy felesége életet adott lányuknak. A helyszínre érkező mentősök 30 percen át próbálták újraéleszteni - mondta el Jirina Ernestova, a prágai mentőszolgálat szóvivője. A halál okát nem tudták azonnal megállapítani. 
    
Jan Kaplicky 1937. április 18-án született Prágában. A helyi Iparművészeti és Építészeti Főiskolán végezte tanulmányait, majd 1968-ban, a prágai tavaszt követő szovjet bevonulás idején Angliába emigrált. "Tudtam, hogy nem maradhatok, hogy egyszerűen nincs remény" - idézte fel a '68-as eseményeket az építész egy 2004-es rádióinterjúban. 
    
A londoni Lord's krikettpálya médiaközpontjának tervezőjét Nagy Britannia legnevesebb építészeti díjával, a Stirling-díjjal honorálták 1999-ben. 
    
Az általa alapított Future Systems építészeti iroda további híres épületekkel büszkélkedhet: az iroda nevéhez kötődik a Birminghamben álló, futurisztikus Selfridges-áruház, a stonehenge-i turistacentrum, egy londoni pontonhíd, valamint a Walesben található "láthatatlan ház".
    
Az iroda 2007-ben egy nemzetközi dizájnpályázat nyerteseként megtervezhette a prágai Cseh Nemzeti Könytár új épületét - ez volt Kaplicky első, szülőhazájának tervezett épülete. A piramisalakú épület terve, felső részén egy hatalmas, az egész fővárost "belátó" szemformájú ablakkal, nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Több cseh államférfi, köztük Václav Klaus államfő és Prága polgármestere, Pavel Bém ellenezte az épületet. Azóta sem dőlt el, hogy valaha is megépítik-e a modern küllemű, Polip (Octopus) névre keresztel könyvtárat: a cseh kormány a kulturális minisztérium kitüntetését is elutasító Kaplicky határozott tiltakozása ellenére 2010-ig elhalasztotta az építkezésről hozandó döntést.
    
Jan Kaplicky új színt hozott az építészetbe: szokatlan anyagokat használt fel épületeihez, melyeket gyakran a természetből kölcsönzött formákból - pókhálókból, pillangószárnyakból, halpikkelyekből - kiindulva tervezett meg. Környezetbarát épületeket tervezett, szerette a természetes fény- és a természetes energiaforrások használatát.
    
Az 1979-ben alapított Future Systems bútorokat, lámpákat, üvegárut és evőeszközöket is tervezett, emellett a NASA-nak is dolgozott.
    
Kapliczky 2007-ben vette el a nála 41 évvel fiatalabb feleségét, aki filmproducerként dolgozik. Első házasságából egy fia született, Josef. 
    
Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol tartják a sajátos látásmódjáról és egyedi terveiről híres építész temetését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés