bezár
 

színház

2015. 04. 03.
Jubilál A Szkalla lányok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötvenedik alkalommal látható április 4-én, szombaton Berényi Gábor Macskajáték-átirata, A Szkalla lányok. Az Örkény István műve alapján készült darabot Béres Ilona és Tordai Teri játssza a Nemzeti Színházban.

A Manna Produkció előadása az idei évadban új budapesti befogadóhelyre talált, és január óta a Nemzeti Színház Bajor Gizi termében láthatja a közönség - áll a Manna Produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

Mint írják, 2012 áprilisában Örkény István születésének 100. évfordulóján mutatták be a két hangra írt Macskajátékot, amelynek 50. előadásával most a szerzőnek és Berényi Gábor rendezőnek állítanak emléket a művészek.
    

A nemzetközi hírű Macskajáték számtalan előadást ért meg különböző szövegvariációkkal az elmúlt évtizedekben, ám az író születésének kerek évfordulója alkalmából özvegye, Radnóti Zsuzsa felkérésére Berényi Gábor elkészítette a kétszemélyesre hangszerelt "kamaraváltozatot".
    

"Berényi Gábor rendező és a szerző előtt tisztelegve, 2015-ben is április elején, az Örkény évfordulóhoz kapcsolódva tűzzük műsorra A Szkalla lányokat. A rendező, aki élete során többször is színpadra álmodta a Macskajátékot, tavaly hunyt el" - idézi a közlemény Gáspár Annát, az előadás produkciós vezetőjét.
    

Az előadásban Gizát Tordai Teri, Orbánnét Béres Ilona alakítja, akik  szombaton ötvenedszer játsszák el a kifejezetten rájuk szabott átiratot. "Mindig mosolyogva emlékeznek a próbaidőszakra, mialatt ez az egyszeri felolvasóestnek indult produkció kamaraestté alakult, és ahogyan ők hárman a szöveg és a lehetőség bűvöletében dolgoztak a bemutatóig" - mondta Gáspár Anna, kiemelve, hogy fontos független színházi előadás született, amely az elmúlt években számtalan vidéki város közönségéhez eljutott.
    

A Szkalla lányok szerzője az átiratban elhagyja az eredeti mű minden mellékszereplőjét, csak a testvérpár szívderítő, olykor szívszorító beszélgetései maradtak meg az előadásban. Sokkal erősebben jelenik meg így Orbánné és Giza szoros viszonya, a két egymástól messze élő asszony sorsának közössége - írják a darabról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés