bezár
 

art&design

2015. 04. 03.
Kaposvár megvásárolja a Steiner-gyűjteményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaposvár önkormányzata megvásárolja a 19. század végén, a 20. század elején öntöttvasból készült használati és dísztárgyakból álló Steiner-gyűjteményt - közölte a városháza pénteken az MTI-vel.

A kaposvári Steiner József és felesége által gyűjtött, a család otthonában kialakított múzeumban megtekinthető értékes gyűjteményre Steiner József halála után az örökös nem tartott igényt, ezért Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester kezdeményezésére az önkormányzat 1,5 millió forintért megvásárolja a vasművesség remekeiből álló kollekciót annak érdekében, hogy az egyben maradhasson Kaposváron.
    

prae.hu

A gyűjtemény, melynek különlegessége az 1848-ban készített Kossuth-szobor és az 1868-ban készült Arany János-mellszobor, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum kezelésébe kerül.
    

A Steiner házaspár 19 évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni az öntöttvasból készült tárgyakat, melyek legnagyobb hányadát a kályhák teszik ki.    Az 50 mívesen megmunkált, különböző motívumokkal díszített kályha között vannak lakószobákban használt szén- és fatüzelésű oszlop- és szekrénykályhák, valamint iskolák és intézmények fűtését szolgáló nagyméretű szalonkályhák is.
    

A gyűjteményt vasalók, kutak és falikutak, tucatnyi - száz évnél régebbi - temetői feszület, kisplasztikák, képkeretek, dísztányérok, faliképek, csillárok és szobrok gazdagítják.
    

A Steiner-gyűjtemény érdekes darabjai közé tartozik a szecessziós kalitkaállvány, a szfinxlábú bolti mérleg, a fali ékszertartó, az öntöttvas-nikkelezett újságtartó, a cérnagombolyag-tartó és a cipőgomboló csakúgy, mint a pecséttartók, a vasmozsarak és a levélnehezékek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés