bezár
 

art&design

2015. 04. 02.
Málenkij robot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Málenkij robot címmel a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálását bemutató kiállítást nyitottak meg szerdán a Debreceni Egyetemen.

 Az 1944 novemberétől málenkij robotra elhurcolt, többségükben szibériai munkatáborokban elhunyt magyarokra emlékező kiállítást tavaly ősszel Brüsszelben, az Európai Parlament épületében is bemutatták - idézte fel a debreceni megnyitón Bocskor Andrea néppárti EP-képviselő.
    

prae.hu

Fontos céljuk volt ezzel, hogy az európai közösségek ne csupán közigazgatási régióként tekintsenek Kárpátaljára, hanem szembesüljenek "az ottani magyarság legsötétebb pillanataival" - mondta a képviselő.
    

A többnyelvű kiállítást Molnár D. Erzsébet, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének tudományos munkatársa állította össze doktori disszertációjának anyagából.
    

A magyar történelem egyik legigazságtalanabb fejezetét feldolgozó disszertációt a Debreceni Egyetem (DE) támogatásával könyv formájában is megjelenteti - közölte a megnyitón Jávor András rektorhelyettes, aki emlékezetett arra, hogy a málenkij robotként emlegetett etnikai tisztogatás, népirtás miatt soha nem történt kártalanítás, erkölcsi vagy anyagi jóvátétel.
    

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke figyelemfelkeltőnek nevezte a kiállítást, amely reményei szerint egy "dominóeffektus" első része, amely ráirányítja Nyugt-Európa figyelmét a 20. század fasizmus melletti másik torzszülöttére, a kommunizmusra.
    

"Az 1944-ben elhurcolt emberek utódaiként kötelesek vagyunk tájékoztatni Európát a történtekről, s talán eljutunk oda, hogy a leszármazottaktól egyszer valaki bocsánatot kér" - fűzte hozzá a beregszászi főiskola elnöke.
    

Papp Klára, a DE bölcsészettudományi karának dékánja a debreceni intézmény és a beregszászi főiskola több éves kapcsolatát méltatta, amely közös konferenciák rendezése és doktoranduszok képzése mellett a történelem kutatására is kiterjed.
    

A kiállítás megnyitóján Molnár D. Erzsébet részletesen ismertette az 1944 novemberében kezdődött málenkij robot történetét. A mintegy 30-40 ezer embert érintő etnikai tisztogatás az egyéni tragédiák mellett máig ható közösségi traumát okozott Kárpátalján - emelte ki a kutató.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés