bezár
 

zene

2009. 01. 15.
Alan Gilbert a New York-i Filharmonikusok 25. zeneigazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alan Gilbert 41 éves amerikai karmester követi a zeneigazgatói poszton a 78 éves Lorin Maazelt a világhírű New York-i Filharmonikusok élén. A dirigens, aki nemrég a Doctor Atomic című John Adams-opera Metropolitan-beli előadásával aratott sikert, a 2009-2010-es évad kezdetén, idén ősszel lép hivatalba.

prae.hu

Az új zeneigazgató bemutatása mellett New Yorkban azt is bejelentették, hogy Alan Gilbert vezetésével a 2009-2010-es évadban hatalmas, történelmi jelentőségű ázsiai és európai turnéra megy a világhírű zenekar, amelynek során Hanoiban és Abu Dzabiban is bemutatkoznak. Ez az őszi koncertkörút nem érinti Budapestet, a magyar fővárosban - a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - legközelebb 2011 tavaszán lépnek fel.
    
A következő szezon újdonsága az is, hogy 2010 áprilisában és májusában majdnem egy hónapig tartó fesztivált rendeznek New Yorkban, a téma az orosz Stravinsky, ezt a programot Valerij Gergijev vezényli.
    
A világjáró zenekart 1842-ben alapították, évente mintegy 180 hangversenyt adnak otthon és külföldön, az utóbbi 80 évben több mint 400 városban léptek föl.
    
Alan Gilbert zenészcsaládba született: édesapja Michael Gilbert és édesanyja, Yoko Takebe a New York-i Filharmonikusok hegedűsei. Tőlük kapta első leckéit, hegedűn és brácsán is játszik, néha ma is kamarazenél Lynn Harrell csellistával, Pinchas Zuckerman hegedűművésszel és másokkal. Felesége Kajsa William-Olsson csellista, a stockholmi Királyi Filharmonikusok tagja.
    
A zeneigazgató neves amerikai intézményekben tanult: a Harvard Egyetemen, a Curtis Institute-ban, a New England Konzervatóriumban és a Juilliardon. Rövid ideig Solti György magántanítványa volt. 
    
Több versenygyőzelmet szerzett, eddigi pályája során nemcsak a legjobb amerikai együttesekkel lépett föl, hanem Európában vezényelte például az Amszterdami Concertgebouw Zenekart és a Berlini, valamint a Bécsi Filharmonikusokat is. 
    
Nevéhez fűződik Thomas Ades brit kortárs szerző A vihar című Shakespeare-műből komponált operájának 2006-os amerikai bemutatója a Santa Fé Operában, a ház alapításának ötvenedik évfordulóján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés