bezár
 

irodalom

2015. 03. 28.
Az év versei - 103 költő művei az áprilisban megjelenő antológiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április elején jelenik meg Az év versei 2015 című antológia, amelyben 103 szerző művei kaptak helyet. A kötet szerkesztője, Zsille Gábor szerint a készülő antológia jól mutatja a kortárs magyar költészet sokszínűségét.

A Magyar Napló Kiadónál megjelenő 348 oldalas kötet legfiatalabb szerzője az 1989-es születésű, elsőkötetes Lázár Bence András, a legidősebb a tavaly 94 évesen elhunyt Hárs Ernő, akit olyan doyenek követnek, mint Vasadi Péter, Lator László vagy a felvidéki Ébert Tibor - mondta el a szerkesztő, hozzátéve, hogy a költők általában 3-4 verssel szerepelnek a könyvben, amelyben összesen 299 mű kapott helyet.

prae.hu

Szerepel még az antológiában többek között Ágh István, Ladik Katalin, Mezey Katalin, Oláh János, G. István László, Pollágh Péter, Térey János, Tóth László, Tóth Erzsébet és Vörös István is.

Zsille Gábor a 2014. január 1. és december 31. között megjelent print és online periodikákat szemlézte, összesen 42-t, például az Agriát, az Alföldet, a Bárkát, az Új Forrást, a Tiszatájat, a Vár Uccát vagy a Vigiliát. "Széles spektrumon mozognak a versek, igyekeztem a teljes magyar folyóiratpiacra nyitni, nemcsak az anyaországban megjelenő folyóiratokra figyeltem, hanem a határon túliakra is" - fogalmazott a szerkesztő, aki hangsúlyozta, hogy sikerült olyan neveket is felkérnie, akik még nem, vagy csak régen szerepeltek az antológiában, például Villányi Lászlót, Marno Jánost, Keszthelyi Rezsőt és Gergely Ágnest.

Kiemelte: a kötet jó példa arra, hogy milyen sokszínű a kortárs magyar líra formailag és tartalmilag is. "A közhiedelemmel ellentétben a mai költők is írnak kötött formában, nem halt ki a rím, a szonett, az időmértékes verselés. És megvan az avantgárd vonulat is, azok az alkotók, akik tudatosan száműzték a kötött formát a költészetükből" - fogalmazott Zsille Gábor, felhívva a figyelmet arra, hogy ebben a tekintetben nem a nemzedéki hovatartozás, hanem a lírai alkat számít.  

"Valahogy a legnevesebb költőinkre aszályos idők járnak, keveset írnak, keveset publikálnak" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a megélhetés nehézségei a fiatalabb költők közül is sokakat elhallgattattak.

Zsille Gábor szólt arról is, hogy érdekes módon nem születtek hangsúlyos közéleti, politikai versek az elmúlt évben, a kötetet a költészetet leginkább jellemző témák határozzák meg: az elmúlás, a szerelem, az utazás, a betegség, a tájak, a filozófia. "Érdekes, hogy a nagy mesterek a mai napig ihletőek, főleg ha egy-egy folyóirat tematikus számot hirdet" - fogalmazott a szerkesztő. A Kortárs például Babits Mihály-, a Látó Shakespeare-számot hirdetett, a Napút József Attila- és Márai Sándor-pályázatot írt ki, ezekre mind sok-sok vers született - sorolta az irodalmár.

A kötet legtöbb alkotása elhangzik majd a Versmaratonon április 10-én a Thália Színházban. "Általában a kötet szereplőinek 70 százaléka vállalkozik a részvételre, akik egészségügyi okok miatt nem tudnak eljönni, azok többségükben telefonon olvassák be a verseiket" - jegyezte meg a szerkesztő, aki szerint a rendezvény nem csupán a költészet népszerűsítése, hanem az ott készülő hangfelvételek miatt is fontos, hiszen így a ma élő költők hangja megőrződik az utókornak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés