bezár
 

art&design

2009. 01. 15.
Képes ponyva, de nem regény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ponyva címmel 27 magyar textil- és festőművész kiállítására invitál csütörtökön az óbudai Textilmúzeum a Városligetbe, a Magyar Alkotóművészek Házába.

prae.hu

Vajk Éva, a Textilmúzeum igazgatónője mintegy 200 négyzetméter összméretű ponyvát osztott ki a tárlatra meghívott 27 művésznek azzal, hogy szabad kezet kapnak a felület megmunkálásához. Ők mindannyian dolgoztak már ponyvára, vászonra - mondta el Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora.
    
A Textilmúzeum nemcsak a textília történetével foglalkozik, hanem tematikus tárlatokat is szervez a témakörben. Ilyen volt például az Úti kárpitok vagy a Szabadvászon című is. A múzeum munkatársa, Orosz Diána kutatási területe pedig a ponyva, s több évig készítette elő ezt a tárlatot - tette hozzá a kurátor.
    
A művészek közül M. Novák András festő régi nyomott textilmintákat kollázstechnikával festett föl a ponyvára "zord realitással". Polgár Csaba festő és textilművész szintén kollázstechnikát alkalmazott, úgy fogta föl a ponyvát, mint táblaképet és vad gesztusokkal festette meg képpé. Szyksznian Wanda grafikusművész Térkép című munkáján arannyal festette meg azt a helyet, ami fontos neki: teret, hidat, folyót, házat, mindezt rálátásos perspektívából. Kortárs művészek ihlette képek, felszabadult munkák születtek a rusztikus, gyűrött, koszos felületű ponyván - összegezte Szepes Hédi.
    
A kiállítás február 8-ig tart nyitva az Olof Palme sétány 1. alatt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés