bezár
 

színház

2009. 01. 14.
Kierkegaard and Art - szeminárium a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Soren Kierkegaard dán filozófus életművét a színház és a művészetek szempontjából vizsgálja a Kierkegaard and Art címmel szerdán kezdődött nemzetközi szeminárium. Az angol, illetve német nyelvű előadásokon minden érdeklődőt szívesen látnak a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban - mondta el a program hazai szervezője, Czékmány Anna.

Szkéné színház

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársának tájékoztatása szerint az intézet a budapesti Kierkegaard Cabinet szervezéséhez csatlakozva a Dán Kulturális Intézettel és a budapesti dán nagykövetséggel közösen hozta létre a tudományos határokon átívelő és Kierkegaard pályáját színházi szempontból megközelítő kétnapos konferenciát.
    
Kierkegaard elég szervesen köthető a színházhoz, bár nem ez lesz az egyetlen téma - hangsúlyozta Czékmány Anna, hozzátéve, egyre inkább trend a tudományos tanácskozások terén, hogy a szervezők megpróbálnak olyan peremterületeket választani egy-egy filozófus életművéből, amelyek nem feltétlenül tűnnek a fősodorba tartozónak.

"Ha valaki Kierkegaard nevét hallja, valószínűleg nem a színház- és drámaelméletre gondol, de egyáltalán nem érdektelen a periféria, a morzsák alapján közelíteni ehhez az eddig totálisnak kezelt gondolatrendszerhez" - fogalmazott az irodalomtörténész.
    
A szemináriumra a koppenhágai Soren Kierkegaard Kutatóintézet munkatársai és az OSZMI kutatói mellett számos országból érkeztek előadók. "Nem olyan sokan foglalkoznak magas szinten a dán filozófus munkásságával, de a mintegy harminc kutatóból mi el tudtunk hívni tízet" - hangsúlyozta Czékmány Anna.
    
Az OSZMI munkatársa szólt a szemináriumot kísérő kamarakiállításról is: "Daniel Liebeskind amerikai építész a koppenhágai művészeti akadémia tanáraival és diákjaival egy közös projektben a kierkegaardi séták alapján létrehozott egy nagyon érdekes térbeli konstrukciót, egy több mint három méter magas tárgyat". Elmondása szerint ezt helyhiány miatt a Bajor Gizi Színészmúzeumban nem tudják kiállítani, de a konstrukciót és a munkafolyamatot megörökítő fotódokumentációt fénymásoló-fóliák segítségével egymásra rétegezve mutatják be a konferencia helyszínén.
    
Mint Czékmány Anna elmondta, a kétnapos szemináriumon elhangzó előadások egy angol nyelvű tanulmánykötetben nyomtatott formában is meg fognak jelenni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés