bezár
 

zene

2015. 03. 25.
A tavasz ünnepe Budapesten
Sajtótájékoztató - 2015. március 24.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost. 17 napon keresztül, 43 helyszínen, több mint 170 program várja az érdeklődőket. A klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók.

A tavaly megújult struktúrában megvalósított fesztivál a Müpa, a BFTK és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában idén is sokszínű programkavalkáddal várja a látogatókat. 2015-ben, a korábbi hagyományoknak megfelelően, a legjobb magyar előadók mellett világsztárok lépnek fel, illetve számos világpremiert, magyarországi bemutatót, koprodukciós előadást és színházi bemutatót is tartanak.

prae.hu

Balogh János zenél a sajtótájékoztatón

Több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a Müpa, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház mellett a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Bálna Budapest, a Pesti Vigadó, A38 Hajó, a Nemzeti Színház, valamint fővárosi színházak és múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

Sajtótájékoztató

Idén is világsztárokat lát vendégül az eseménysorozat, itt lesz többek között Gyenyisz Macujev, David Sanborn, Elīna Garanča, a Bayerisches Staatsorchester Kirill Petrenkóval, Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra, Sinéad O’Connor, Bertrand de Billy, az Orpheus Chamber Orchestra, Ana Moura, Dhafer Youssef, Nishat Khan, Little Boots, Arve Henriksen, Kevin Mahogany és a Gershwin Piano Quartet.

A világhírű külföldi művészek mellett a hazai zenei élet kiválóságai is fellépnek: a Nemzeti Filharmonikusok, Ránki Dezső, Fassang László, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar, Dresch Mihály, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ágnes, Balogh Kálmán és Lukács Miklós.

Sajtótájékoztató

Különleges produkciók és bemutatók szerepelnek a fesztivál idei repertoárján: J. A. Hasse: Siroe, Perzsia királya című műve Max Emanuel Cencic és Júlia Lezsnyeva főszereplésével; a kontinensen először lesz látható az Alice Csodaországban című kamaradarab; Farkas Ferenc Csínom Palkója a Budapesti Operettszínházban; Novák Ferenc legendás Magyar Menyegzőjének 25 év után felújított változata; a világ egyik vezető kortárs táncegyüttese, az NDT, napjaink ünnepelt koreográfusának, Wayne McGregornak, és Frenák Pál Társulatának legújabb alkotásai.  A fővárosi színházak közül a fesztiválra időzíti premierjét a Budapest Bábszínház – a Kabaré Alföldi Róbert rendezésében –, a Madách Színház – AGYELDOBÁS (Jeeves és Wooster) –, a Kolibri Fésze - kAxel Hacke: A medve, akit Vasárnapnak hívtak –, és a Radnóti Színház – Tasnádi István - Hajós András - Dinyés Dániel: Spam operett.

Sajtótájékoztató

A fesztivál kiemelt figyelmet szentel az egyetemes zenetörténelem egyik legmeghatározóbb magyar alakjának, Liszt Ferencnek. Paolo Miccichè DanteXperience című előadása a 750 éve született Dante Alighieri Isteni színjátékának és Liszt monumentális Dante-szimfóniájának különleges összeházasítása egy egyedülálló crossover produkcióban. A Liszt-díjjal frissen kitüntetett zongoratehetség, Balázs János példaképe, Cziffra György Liszt-átirataira fókuszálva állította össze koncertprogramját. A fesztivál Liszt kortársa és barátja, Mosonyi Mihály, valamint a 100 éve elhunyt Goldmark Károly munkássága előtt is tiszteleg.

A magyar zeneszerzők mellett az olasz kultúra és az olasz művészek is fókuszba kerülnek. A dalszínházak ünnepelt Verdi-baritonja, Leo Nucci egy Verdi-áriaesttel érkezik, míg honfitársa, Mario Brunello Haydn művei mellett egy különleges csemegét, Nino Rota gordonkára írt darabját is műsorra tűzi. A világ legrégebbi működő operaháza, a nápolyi Teatro di San Carlo Verdi művével, a Luisa Millerrel készül a magyar közönségnek, a Magyar Állami Operaház pedig az olasz komponista klasszikusát, az Aidát bújtatja új köntösbe az Erkel Színházban.

Sajtótájékoztató

A zenei programok mellett számos kiállítás várja a látogatókat. Az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fotóiból válogatva tiszteleg az idén 85. születésnapját ünneplő alkotó életműve előtt a Ludwig Múzeum. A Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum fesztiválon nyíló tárlatai Erdély kulturális hagyatékát mutatják be, míg a Mátyás-templom és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása a nagy múltra visszatekintő egyházi műemlék történelmébe ad betekintést.

A tavalyi nagy sikert követően idén ismét sor kerül a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) a BTF társrendezvényeként. A 2015-ös fesztiválon 13 ország társulatai mutatkoznak be a Nemzeti Színházban a magyar közönségnek. 

Sajtótájékoztató

A fesztivál szinte az egész várost belakja: a legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok performanszokkal, amelyeknek akár a járókelők is részévé válhatnak, akárcsak a Fesztiválnyitó Promenádnak. A fesztivál idején ezúttal is különleges installációk lepik majd el a magyar fővárost, és ismét felépül a tavalyi eseménysorozat egyik legfelkapottabb látványossága, az óriás betűkből kirakott Budapest-felirat is a Hősök terén.

A szervezők fontos célja, hogy Budapestet bel- és külföldön egyaránt a kiemelt kulturális turisztikai célpontok sorába helyezze, így a fesztivál nemzetközi pozicionálásban és külföldi kommunikációjában a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik.

A fesztivál programjairól és a jegyvásárlási lehetőségekről részletesen tájékozódhat a www.btf.hu honlapon.

Sajtótájékoztató - nyitó tánc

A tavaszi fesztivál programsorozatában egymást váltják majd a neves zenekarok és karmesterek. A nyitóesten a Nemzeti Filharmonikusok szólistája az orosz Gyenyisz Macujev lesz, aki generációjának kiemelkedő zongoristája. Nagy vállalkozásra készül Ránki Dezső és a Concerto Budapest: egyetlen napon, két koncerten Mozart hat zongoraversenyét szólaltatják meg. A Budafoki Dohnányi Zenekar a szerelem arcait bemutató sorozatának harmadik előadását a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett grandiózus koreográfiája teszi majd teljessé a Müpa színpadán.

Ugyancsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ad egymásnak zenei randevút két legendás együttes, az Amadinda és a Muzsikás. Először jár nálunk az orosz karmester, Kirill Petrenko, aki a világ egyik legrégebbi zenekara, az 1523-ban alapított Bayerisches Staatsorchester élén érkezik Budapestre. A 16. században alapított zenekar egyik első karmestere maga Orlando di Lasso volt, és azóta is legendás dirigensek adták egymásnak a karmesteri pálcát, többek között Richard Strauss, Felix Mottl, Solti György, Fricsay Ferenc vagy éppen Zubin Mehta. A koncerten Karl Amadeus Hartmann utolsó művével is találkozhatunk, szólistája a remek német bariton, Christian Gerhaher lesz, akit 2009-ben a kortárs zenei életben tanúsított kiemelkedő énekesi teljesítményéért a nagy presztízsű Rheingau Zenei Díjjal tüntettek ki.

A karmesterként, zongoristaként és kamarazenészként is kiváló Grammy-díjas művész, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén érkezik a Müpába. A budapesti koncert szólistája a boszorkányos technikájáról és rendkívüli zeneiségéről ismert Julian Rachlin lesz, akinek közreműködésével az egyik legnépszerűbb hegedűversenyt, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét is hallhatja a közönség.

Egyedülálló zenei találkozásnak lehetünk részesei a Zeneakadémián, ahol Vashegyi György és az Orfeo Zenekar hangversenyén találkozik újra egymással Mozart és az „angol Mozart”, Thomas Linley. A két csodagyereket nemcsak az köti össze, hogy egyazon évben születtek, de mindkettőjük tehetsége korán megmutatkozott zseniális kompozícióikban, és sajnos mindketten tragikusan fiatalon távoztak az élők sorából. A régizene különlegességeit nagy kedvvel felkutató Vashegyi György Linley Shakespeare „szellemfiguráit" megidéző műve mellett egy befejezetlen Mozart-misét vezényel. Az est szólistái a műfaj avatott előadói: a brit szoprán, Julia Doyle a barokk repertoár specialistája; a norvég mezzoszoprán, Marianne Beate Kielland Európa és Japán nagy hangversenytermeinek rendszeres vendége; a lírai tenor Megyesi Zoltán, aki a közelmúltban kirobbanó sikert aratott a New York-i Don Giovanni-előadás Don Ottaviójaként; és az angol bariton, Peter Harvey, akinek nyolc évszázadot átfogó hatalmas repertoárját több mint száz lemezfelvétel őrzi. Napjaink egyik legsikeresebb francia karmestere, Bertrand de Billy veszi át a dirigensi pálcát egy estére Kocsis Zoltántól a Nemzeti Filharmonikusok élén. A kiemelkedő tevékenységéért hazájában és Ausztriában is többszörösen kitüntetett művész a világ szinte összes jelentős operaházában fellépett már. Rendszeres vendég többek között a bécsi Staatsoperben és a Muzikvereinben, a londoni Covent Gardenben, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a New York-i Metropolitanben is. A fesztiválon Liszt Ferenc megkapóan légies szimfonikus költeménye, az Orpheusz után Berlioz egy ritkán hallott kantátáját, és egy hangversenytermekben szintén kuriózumnak számító Schubert átiratot és misét hallhat a közönség. A Mátyás-templomban az 1901-ben alapított Westminster-katedrális Kórusa London katolikus egyházzenéjét szólaltatja majd meg.

Az operarajongóknak igazi kuriózumokat kínál a fesztivál. Két alkalommal kerül színpadra az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház Aida előadása, ezúttal Mohácsi János elképzelései alapján megújulva. A színházi élet egyik legérdekesebb egyénisége ezzel a művel mutatkozik be operarendezőként. A fesztivál keretében Radames szerepében az olasz sztártenor, Fabio Sartori lép fel, az elmúlt évek leghíresebb operaházainak vendége, aki olyan karmesterekkel dolgozik, mint Claudio Abbado, Daniel Barenboim vagy Zubin Mehta.

Napjaink ünnepelt baritonja, Leo Nucci 1978-ban robbant be az operavilág élvonalába. Azóta is töretlen pályafutása során a világ elsőszámú Verdi-baritonjává vált. A világ összes jelentős operaszínpadán megfordult, korunk minden jelentős karmesterével dolgozott már együtt, olyan énekesek társaságában, mint Luciano Pavarotti, Joan Sutherland és Placido Domingo. A fesztivál közönségét Verdi legnépszerűbb áriáiból összeállított esttel örvendezteti meg.

Az elsősorban klasszikus és bel canto szerepekben tündöklő lett mezzoszoprán, Elīna Garanča a világ nagy operaszínpadai után a Müpában lép fel először Magyarországon. A fesztivál alkalmából egy ritkán játszott barokk opera, Johann Adolf Hasse: Siroe, Perzsia királya című műve is színre kerül – a produkcióról készült lemez a közelmúltban számos rangos nemzetközi szaklap, többek között a Diapason, a Gramophone és a BBC Music Magazine elismerését is kivívta.

A világ legrégebbi működő operaháza, a nápolyi Teatro di San Carlo egy háromfelvonásos Verdi operával, a Luisa Millerrel készül a fesztiválra. Az opera címszerepében a világhírű, román énekesnő, a Zürichi Opera tagja, Elena Mosuc tér vissza Budapestre. A nagyszerű szoprán a legrangosabb operaszínpadok vendége, énekelt Barcelonában, Berlinben, Bécsben, Salzburgban, Milánóban, Velencében, Veronában, Brüsszelben, Amszterdamban, New Yorkban és Dallasban. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel és Daniel Harding. Luisa Miller szerepét az elmúlt évtizedben óriási sikerrel énekelte, többek között a Milánói Scalában. Az est dirigense az ifjú Daniele Rustioni lesz, akit a brit Opera Magazine által alapított Nemzetközi Opera Díj kurátorai 2013-ban az Év felfedezettjének választottak.

Paolo Miccichè Vittorio Bresciani által újragondolt, a ravennai fesztivállal együttműködésben elkészült DanteXperience című előadása Dante Isteni színjátékának és Liszt monumentális Dante-szimfóniájának egyedülálló találkozása lesz. Liszt Ferenc a Dante-szimfónia drezdai premierje előtt azt tervezte, hogy az egyes részletekhez különböző illusztrációkat vetít. Néhány évvel később Liszt és a fiatal Camille Saint-Saëns a híres festő, Gustave Doré párizsi lakásán, két zongorán előadta a Dante-szimfóniát, ami végül Doré fantasztikus Dante-sorozatának inspirációjaként szolgált. Másfél évszázaddal később a tavaszi fesztiválon a 21. század vetítéstechnikájának segítségével végre megvalósul Liszt egykori álma. Az élményt Chiara Muti teszi teljessé, aki a narrátor szerepében részleteket olvas majd fel az európai kultúra alapkövének számító, közel hétszáz éves költeményből.

Lewis Carroll meseregénye, az Alice Csodaországban idén ünnepli első kiadásának 150. évfordulóját. Ez ihletett meg két brit zenészt, Ashley Wass zongoristát és Matthew Trusler hegedűművészt, akik a gyermekirodalom klasszikusát új formába öntötték, 12 kortárs muzsikus – többek közt Mark-Anthony Turnage, Howard Blake, Ilya Gringolts, Carl Davis – segítségével. A mű először Budapesten a Bálnában lesz látható angliai világpremierjét követően.

A kamarazene, főleg a cselló szerelmeseinek is bőven lesz miből válogatniuk. Mario Brunello Haydn művei mellett egy különleges csemegét, Nino Rota gordonkára írt darabját is műsorra tűzi. A japán csellista, Tsuyoshi Tsutsumi visszatér Budapestre, ahonnan elindult a világhírnév útján – partnere ezúttal a Svájcban élő kiváló magyar zongorista, Krausz Adrienne lesz.

A Vigadóban lép fel a dél-koreai Téguk Mun, aki legutóbb a Budapesti Nemzetközi Pablo Casals Csellóverseny első díját nyerte el. Generációjának kiemelkedő gordonkása, Rohmann Ditta két egymás utáni napon szólaltatja meg Bach teljes csellószvit-sorozatát a Budapest Music Centerben. Az ifjú Liszt-díjas csellistatehetség, Várdai István Julien Quentinnel közös estje Schumanntól Dutilleux-ig csaknem másfél évszázad csellóirodalmából ad áttekintést.

A Vigadóban kerül sor a japán Liszt Ferenc Szeminárium zenei versenyének zongorista győztese, Erika Naganuma magyarországi „fődíjkoncertjére”. Fassang László április 11-i orgonaestje a hangszer irodalmának több száz évet átfogó keresztmetszete lesz.

A több mint hetven lemezzel és közel ötven, kifejezetten a számukra komponált művel büszkélkedő, Grammy-díjas New York-i Orpheus Chamber Orchestra 1972-es alapítása óta a legjelentősebb kamarazenekarok egyike a világon. A Déli-sarkvidék kivételével valamennyi földrészen jártak már, rendszeresen adnak koncertet a Carnegie Hallban, turnéik során az utóbbi négy évtized szinte összes jelentős szólistája dolgozott velük, s alapfilozófiájuk szerint karmester nélkül, demokratikusan működnek. A fesztiválra Wagner, Bartók és Haydn művei mellett egy kifejezetten számukra komponált Fazil Say-darabbal érkeznek, amelyet a magyar közönség néhány nappal az amerikai premier után, elsők között hallhat a világon.

A Schubert Kvartett a 19. századi bécsi szalonokba repíti a Zeneakadémia hallgatóságát. A négy kiváló énekes – Christiane Oelze, Birgit Remmert, Markus Schäfer és David Jerusalem – olyan karmesterek irányítása alatt dolgozott már, mint Pierre Boulez, Riccardo Chailly, Sir Neville Marriner, Sir Simon Rattle, Philippe Herreweghe vagy Nikolaus Harnoncourt, akivel Schäfer a Grammy-díjat nyert Bach Máté Passió lemezen működött közre. A kvartett Schubert szólódalaiból, a legkülönbözőbb összetételű duettekből, tercettekből és énekes kvartettekből összeállított válogatása a tavalyi év egyik hanglemez-szenzációja volt. Akik a zeneszerző komorabb dalai iránt rajonganak, biztosan meglepődnek majd a napfényes duettek és játékos kvartettek, színpadi jelenetek hallatán.

Liszt és műveinek avatott előadója, Cziffra György előtt tisztelegve állította össze koncertprogramját a fesztiválra Balázs János zongoraművész. Az ECHO Klassik-díjas Hagen Kvartett április 23-án a családi kamarazenélés hagyományát eleveníti fel a Zeneakadémia Nagytermében. Mozart művei mellett megidézik Haydnt, és elhangzik Jörg Widmann egyetlen, nagyszabású lassú tételből álló kompozíciója is.

Fekete Gyula kifejezetten a Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett kínai zongoraművésznő, Claudia Yang felkérésére komponálta új, négytételes zongoraversenyét, A Vörös szoba álmát, amelyet a fesztiválon hallhat először a közönség Magyarországon.

A 2009-es Genfi Nemzetközi Énekversenyen elért sikereket követően Pasztircsák Polina nemzetközi koncert- és operaénekesi karrierje meredeken ívelt fel, számos európai országban vendégszerepelt. Változatos és varázslatos, stíluskorszakokon átívelő dalestjén Jan Philip Schulze kíséri majd zongorán, aki tudását Helmut Deutsch és Dietrich Fischer-Dieskau mellett tökéletesítette.

Az 1978-ban alapított Budapesti Tomkins Énekegyüttes a legkülönbözőbb korszakok és stílusirányzatok mesterműveiből ad válogatást. Az est vendége a Virtuózok című műsorból megismert tizenhét éves zongoristatehetség, Szilasi Dávid lesz.

Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő szellemiségét idézi meg estjével Szilasi Alex. A Pesti Vigadóban megszólaltatja és bemutatja a futurisztikus Peugeot–Pleyel zongorát is. Mocsári Károly és az Attitude Quartet a magyar későromantika egyik legjelentékenyebb mesterének, a 100 éve elhunyt Goldmark Károlynak állít emléket; koncertjükön a mester egyik utolsó darabja, a cisz-moll zongoraötös is felcsendül, amely már csak a komponista halála után jelenhetett meg.

Az ifjú, kiemelkedő zongoristatehetség, Beatrice Rana is bemutatkozik a fesztiválon, akit tavaly az International Piano szaklap beválasztott a legjobb 30 évnél fiatalabb zongoraművészek közé. Liszt pályatársa és barátja, Mosonyi Mihály munkásságának állít emléket a Magyar történelmi arcképek című zongoraciklus, amelyet most Hegedűs Endre és a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában hallhat újra a közönség.

A jazzrajongóknak is nehéz lesz a választás, hiszen egymást érik majd a lemezbemutatók. A Zeneakadémia ad otthont Dresch Mihály a jazz és a magyar népzene szépségeit bemutató, a kifejezésmódok teljességére törekvő koncertjének. Napjaink egyik legkiemelkedőbb jazzénekesét is üdvözölhetjük a fesztiválon Kevin Mahogany személyében, aki a Budapest Jazz Clubban mutatja be A bécsi viszony címre keresztelt legújabb lemezét.

Az egyéni hangvételéről, játékmódjáról azonnal felismerhető, nagyszerű szaxofonos és fuvolista, Juhani Aaltonen a finn jazz-zenészek első generációjának meghatározó, központi személyisége lép fel a Budapest Music Centerben.

A hatszoros Grammy-díjas jazzszaxofonos legenda, David Sanborn 2015-ben megjelenő új albumából ad ízelítőt. Szintén lemezbemutatót tart a cimbalom két virtuóz magyar játékosa, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, ezúttal népzenei ihletésű jazz improvizációkkal. A Gershwin Piano Quartet új megvilágításba helyezi az amerikai zongorista-zeneszerző George Gershwin és nagynevű kortársai zenéjét.

A csodálatos hangú brit énekesnő, Norma Winstone lírai hangvételű saját dalaival és különleges atmoszférájú feldolgozásaival (Nick Drake, Tom Waits) csak rá jellemző, álomszerű zenei univerzumot teremt a Budapest Music Centerben. Colin Vallon improvizatív, de nem a jazz tradicionális – blues, swing – inspirációs forrásaiból táplálkozó muzsikája is egyedi élménynek ígérkezik.

A brit szaxofonos, Andy Sheppard  jegyzi az év egyik leginkább várt jazzlemezét, amelyet egy igazi világválogatottal, Eivind Aarsettel, Michel Benitával és Sebastian Rochforddal mutat be a magyar közönségnek. A norvég jazztrombitás, Arve Henriksen és az oslói vokáltrió, a Trio Mediæval közös koncertjén egyedülálló módon keveredik majd a norvég folk a középkori muzsikával és a kortárs klasszikus zenével, néhány improvizatív megoldással is színesítve a budapesti programot.

Idén sem maradhat el a Magyar Jazz Ünnepe, amelynek központja ez alkalommal is a műfaj egyik legpezsgőbb helyszíne, a Budapest Jazz Club (BJC). A fellépőket az elmúlt évek hagyományához híven úgy válogatja a legjobbak közül a Magyar Jazz Szövetség, hogy a műfaj törzsközönségén túl mások is kedvet kaphassanak a háromnapos eseményhez. A rendezvény célja, hogy a lehető legszélesebb keresztmetszetében mutassa be a műfaj jelenét és jövőjét: a fellépő formációk között a sztárok mellett helyet kapnak a fiatalabb, modern irányzatokból inspirációt merítő zenekarok is.

Könnyűzenei fronton két igazán jellegzetes hangú és zenei világú énekesnő színesíti a fesztivál programját. A Grammy-díjas, szókimondóan őszinte ír énekesnő, Sinéad O’Connor a budapesti közönségnek egy kifejezetten nekik szóló különleges, romantikus koncerttel készül a Müpában. A brit elektropop-előadó, Little Boots eddigi legexperimentálisabb, egyelőre cím nélküli albumát hozza el az A38 Hajóra.

A világzene rajongóit egy varázslatos egyéniség, a páratlan, a fadoéneklésre termett Ana Moura várja a Bálnában. Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági a magyar népdalkincs kortárs interpretációját varázsolja a Pesti Vigadó színpadára. A tunéziai származású Dhafer Youssef az arab lant egyik elismert virtuóza, aki legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagával érkezik.

Kultúrák közötti találkozás lesz Nishat Khan szitárművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje: egy egészen egyedi megközelítésű, napjainkban különösen időszerű iszlám-keresztény zenei párbeszédnek lehetnek részesei a fesztivál látogatói.

A zenei programok mellett szemet gyönyörködtető táncelőadások is várják a közönséget. Április 17-én a BTF-en mutatja be legújabb darabját Frenák Pál és társulata a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról, illetve azok túllépéséről. A világ egyik vezető kortárstánc-együttese, a Nederlands Dans Theater korábbi budapesti vendégszereplése után a tavaszi fesztiválon tér vissza, ezúttal az elmúlt év friss bemutatóiból állítva össze műsorát a Müpában. Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel a Papp László Sportarénában. Wayne McGregor egyedi mozgásvilágú koreográfus, különlegesen hajlékony alkatú táncművész, akinek Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe.

Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét öt év elteltével felújított formájában tekintheti meg a fesztivál közönsége a Magyar Állami Operaházban. Tíz éve alapították fiatal kolozsvári táncosok a sepsiszentgyörgyi M Stúdiót, amely a Törékeny című, műfaji határokat feszegető előadását hozza el a Bálnába.

A költészet napját a Müpa 2012 óta nagy sikerrel futó, kortárs irodalmi sorozata, a Literárium extra kiadásával ünnepli a fesztivál: Karafiáth Orsolya, Térey János, Varró Dániel, Háy János, Garaczi László és Grecsó Krisztián köszöntik fergeteges gálaesttel a jeles napot meglepetésvendégekkel, és két csodálatos páros, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kíséretével.

A fővárosi színházakban is egymást érik majd a bemutatók. Alföldi Róbert rendezésében a világhírű musical, a Kabaré kel új életre bábszínészek segítségével a Budapest Bábszínházban. A fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere, P.G. Wodehouse AGYELDOBÁS (Jeeves és Wooster) című darabját vette elő Szente Vajk, olyan színésztársakkal, mint Simon Kornél, Nagy Sándor, Magyar Attila és Szerednyey Béla. Axel Hacke darabjában – A medve, akit Vasárnapnak hívtak – egy kisfiú egyik reggel játékbolt polcán ébred Medveországban, ahol egy Vasárnap nevű medvebocs játéka lesz. A furcsa történetet a Kolibri Színház állítja színpadra.

A Radnóti Színház Spam operettjében a főhős, Anikó egy dollármilliókat ígérő kéretlen levél nyomába ered. A darab dalszövegeit Hajós András jegyzi, az előadás rendezője Rudolf Péter. A Duda Éva Társulat művészei és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói különleges vállalkozásra készülnek az Átrium Film-Színházban: Shakespeare: LEAR címmel a Lear királyt adják elő, ám ezúttal beszéd helyett pusztán a mozgásra és a színház fizikai elemeire támaszkodva.

A pszichothriller klasszikusának számító darabot, A lepkegyűjtőt a Centrál Színház Kisszínpadán mutatják be. A kétszemélyes drámát Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin interpretálásában láthatja a közönség.

Az operettek világát a 110 éve született Farkas Ferenc Csínom Palkó című darabja csempészi a programkavalkádba. Kerényi Miklós Gábor KERO® legújabb rendezésében a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek színpadra a legígéretesebb tehetségekkel. A bemutató egyik különlegessége, hogy a három díva – Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa és Kállay Bori – pályafutásuk során először állnak egy színpadon.

A fesztivál a képzőművészet terén is izgalmas eseményeket kínál. Az Oscar-díjas, világhírű magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. Fotóiból válogatva tiszteleg a jövőre 85. születésnapját ünneplő mester életműve előtt a Ludwig Múzeum új kiállítása a Magyar Nemzeti Filmalappal társszervezésben, valamint a Magyar Művészeti Akadémia és a Corvin-lánc támogatásával. A kiállítás április 10-én nyílik a fesztivál első eseményeként, a látogatók június 21-ig láthatják a legendás alkotó különleges fényképeit.

Sors és jelkép címmel a Magyar Nemzeti Galéria az erdélyi magyar képzőművészet 1920 és 1990 közötti korszakát mutatja be korábban nem látott gazdagságban, friss szempontok szerint rendezve: a kiállítás a megszokott Erdély-narratívák helyett egy rejtett és sokak számára ismeretlen erdélyi művészetet mutat be, zömmel magángyűjteményekből válogatva. Szinte Gábor a népdalok példájára hivatkozva javasolta a magyarság népművészeti alkotásainak gyűjtését, „a kaputól az utolsó törülközőig”. A Néprajzi Múzeum kiállítása a hagyatékban fellelhető több mint háromszáz fénykép és közel száz rajz közül válogatva mutatja be azt az erdélyi, elsősorban székelyföldi építészetet és tárgyi kultúrát, amelyben a népművészet és a természeti környezet kölcsönössége mutatkozik meg.

Az Olasz Kultúrintézet Pokol és Purgatórium című kiállításán Madarassy István varázslatos, oxidril lánggal rézlemezre készített alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők, amelyeken a művész egyéni módon ábrázolja Dante Alighieri Pokol című művének énekeit.

A Budapesti Történeti Múzeum „A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai” tárlata a világörökség részét képező Mátyás-templom múltját mutatja be: a középkori kőfaragványok mellett a legutóbbi, 2014-ben befejezett rekonstrukció során feltárt új régészeti leleteket, továbbá mintegy 4700 építészeti tervet a 19. századi nagy helyreállítás idejéből. Az érdeklődők a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia egyházművészeti gyűjteményének legszebb, a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen műtárgyait is megcsodálhatják, valamint a kiállítás egyik fénypontjaként Schulek Frigyes a Mátyás-templomhoz készített hatalmas gipszmakettjét, amely a II. világháborúban ugyan megsérült, de töredékes formájában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke maradt.

A fesztivál szinte az egész várost belakja: a legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok performanszokkal, melyeknek akár a járókelők is részévé válhatnak, akárcsak a Fesztiválnyitó Promenádnak. A fesztivál idején ezúttal is különleges installációk lepik majd el a magyar fővárost, ismét felépül a tavalyi eseménysorozat egyik legfelkapottabb látványossága, az óriás betűkből kirakott Budapest-felirat a Hősök terén. A piros fesztiválkockákban bárki kipróbálhatja karmesteri képességeit, a költészet napján pedig verseket hallgathat.

A fesztivál teljes programjáról és a jegyvásárlási lehetőségekről részletesen tájékozódhat a www.btf.hu honlapon.

Budapesti Tavaszi Fesztivál - logo

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés