bezár
 

irodalom

2015. 03. 25.
Pályázat: Finnugor Kulturális Főváros
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdától magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre - áll a szervezők MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népeket, valamint Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot állítja középpontba. A jelentkező települések május végégig nyújthatják be pályázataikat angol vagy orosz nyelven. Falvak és városok is részt vehetnek a megmérettetésben, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, valamint Moszkvát.
    

prae.hu

A pályázó településeknek egy egész évet kitöltő programsorozatot kell összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes esztendőig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust.
    

A MAFUN által életre hívott kezdeményezés célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, elősegítse azok együttműködését. A szervezők célkitűzése szerint a pályázat nemcsak a kulturális, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten.
    

A beérkező pályázatokról két fordulóban döntenek. Az első fordulóban június végéig egy öttagú zsűri választja ki a három legjobb koncepciót, amelynek benyújtói ezután az észtországi Tartuban személyes prezentációt adva versenyezhetnek tovább július 31-én, ahol még aznap kihirdetik a győztest.
    

A Finnugor Kulturális Főváros titulust elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa töltheti be a címet, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető, szetu nyelvet beszélő kisebbség él. Tavaly első magyar pályázóként Veszprém is részt vett a megmérettetésben a második helyet megszerezve.
    

Az öttagú döntéshozó testületben idén Sampsa Holopainen, a MAFUN elnöke; Aapo Ilves észt költő és író; Ildikó Lehtinen finn néprajzkutató; Artyem Malik udmurt finnugor-kutató, valamint magyar részről Kiss Norbert nyelvészkutató és képregény-szerző foglal helyet.
    

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok mellett további információ a www.uralic.org weboldalon érhető el - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés