bezár
 

art&design

2015. 03. 24.
Elárverezik Adolf Hitler virágokat ábrázoló csendéletét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elárvereznek egy Adolf Hitlernek tulajdonított, 1912-ben készült virágcsendéletet Los Angelesben. A későbbi náci vezető húszas évei közepén festhette az akvarellt, amelyet egy zsidó műkereskedő adott el. - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.

 A csendéletet csütörtökön bocsátják árverésre, a festmény kikiáltási ára 30 ezer dollár, azaz mintegy 8,2 millió forint. Az akvarellt, amelyen jól olvasható a későbbi kancellár aláírása, a Nate D. Sanders aukciósház adja el.
    

prae.hu

A korábbi tulajdonosról semmit sem tudni. A feltételezések szerint Hitler 24 vagy 25 éves lehetett, amikor a festmény elkészült.

A Telegraph műkritikusa, Alastaie Smart szerint a festmény egyetlen "érdekessége" az lehet, hogy szemben azokkal a Bécset ábrázoló akvarellekkel, amelyeket Hitlernek szoktak tulajdonítani, ez a kép egy csokor virágot ábrázol.
    

Legutóbb 2014 novemberében adtak el egy Hitler-festményt, a müncheni anyakönyvi hivatalt ábrázoló akvarell akkor 161 ezer dollárért (mintegy 44 millió forint) talált új gazdára.
    

Adolf Hitler 1908-ban, Bécsbe költözésekor kezdett el festészettel foglalkozni. A bécsi Képzőművészeti Akadémia kétszer utasította vissza jelentkezését, azonban egy Samuel Morgenstern nevű zsidó műkereskedő támogatta a későbbi politikust, több képét is eladva gazdag bécsi zsidó klienseinek. Hitler 1913-ban költözött Münchenbe, miután nem tudott megélni a festésből.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés