bezár
 

zene

2009. 01. 13.
Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny eredményét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny eredményét Hat fődíj és hét különdíj talált gazdára a verseny tegnap esti döntő-gálakoncertjén, amelyre a Művészetek Palotájában került sor.

prae.hu

A kétfordulós verseny során októberben döntőbe jutott kamaraműveket az UMZE Kamaraegyüttes, a nagyzenekari darabokat a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar adta elő. A műveket elbíráló zsűri tagjai Jeney Zoltán (elnök), Batta András, Hamar Zsolt, Soproni József, valamint a zenekarokat vezénylő Rácz Zoltán és Keller András voltak. A zsűri döntése értelmében a kamarakategória győztese Bella Máté Chuang Tzu’s Dream című munkája lett. Második díjat nyert Dinyés Dániel Játékok haladóknak – 9-99 című műve, míg a harmadik díjat Sáry Bánk Mégis című darabjának ítélte a zsűri. A nagyzenekari kategóriában Varga Judit Le Temps retrouvé-ja bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el Horváth Balázs Borrowed Ideas című munkája, míg a zsűri harmadik helyre sorolta Zombola Péter Symphony No. 1/b című darabaját.
A díjazottak (Fotó: Müpa)
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda által felajánlott fődíjak mellett az ünnepélyes eredményhirdetésen gazdára találtak a különdíjak is, amelyek száma – a verseny megszületését, valamint tradícióvá tételének szándékát övező szimpátiának köszönhetően – az eredeti versenykiírásban foglalt három helyett összesen hétre emelkedett.

Önálló zeneakadémiai estet ajánlott fel a „Konzi” zenekarának közreműködésével a két intézmény (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) vezetője (Dr.Batta András rektor és Kovács Brigitta igazgató) Bella Máténak. Kortárs magyar szerzők felvételeiből álló CD-gyűjteményt adott át a Magyar Zeneszerzők Egyesületének nevében Hollós Máté Dinyés Dánielnek és Zombola Péternek. Az Óbudai Danubia Zenekar Héja Domonkos vezényletével előadja az I. helyezett szimfonikus művet, Varga Judit nyertes darabját a 2009/2010-es évadban a Művészetek Palotájában. Az UMZE Kamaraegyüttes darabot rendel attól a versenyzőtől, akire az együttes zenészei szavaztak: Dinyés Dánieltől. Ugyanezen elv alapján a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar is darabot rendel Zombola Pétertől. A Pannon Filharmonikusok – Pécs részvételi lehetőséget kínált egy exkluzív, meghívásos nemzetközi zeneszerzőversenyre Bella Máténak. A Budapest Music Center pedig CD-t ad ki a döntő-gálahangversenyről, amelyből minden döntős résztvevőnek 50 darabot ajándékoz, promóciós célú felhasználásra.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés