bezár
 

film

2015. 03. 20.
„Szeretném, ha valami történne az életemben, valami jó”
Március végén érkezik a mozikba Almási Tamás dokumentumfilmje, a tititá
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Almási Tamás legújabb egészestés dokumentumfilmje, a tititá hőse Anti. A fiatal cigány fiú felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetségközpont táborába. Kérdés, hogy tud-e élni ezzel a különleges lehetőséggel.

Amikor a film első felvételei készültek, a ma 22 éves Anti csupán 18 volt, amely önmagában is mérföldkő, nem is beszélve a sorsfordító eseményekről, melyek hirtelen beköszöntöttek életébe.

prae.hu

Almási Tamás és a film operatőre, Kékesi Attila már a Snétberger Ferenc által jegyzett zenetábor felvételi meghallgatásai alatt elkezdtek forgatni és Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Veszprémben valamint Budapesten is rögzítették a táborba jelentkezők produkcióit és saját benyomásaikat. A táborba bejutott 66 fiatal zenész közül először négy főt választottak ki a felvételi helyszínein szerzett tapasztalatok és az ott készült hang- és képanyagok alapján. Megérzéseikben bízhattak csak, de már első körben is Anti történetét szerették volna leginkább elmesélni. Az Anti otthonában tett látogatás el is döntötte a kérdést. A stáb ezután hosszan követte a tábori életet és többször visszalátogattak a fiú otthonába is.

„Én nem így képzeltem ezt az egészet, hogy ilyen nehéz lesz, nehéz, komolyan nehéz” – mondja a film főszereplője. A Snétberger Zenei Tehetségközpont táborába érkező fiú a kezdeti, önbizalommal teli időszak után súlyos kérdésekkel találja szembe magát. A titiá ennek a belső konfliktusnak a fordulatos története, miközben betekintést nyújt a táborban folyó szakmai munkába és a tábori hétköznapokba.

Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező (Puskás Hungary, Sejtjeink, Ítéletlenül, Ózd sorozat, Ballagás) legújabb filmje, a tititá díszbemutatójára 2015. március 25-én kerül sor az Uránia Filmszínházban.

A premiert követően több magyar mozi is műsorára tűzi a dokumentumfilmet, a hazai forgalmazást követően pedig több külföldi országban is bemutatják majd.

A film rövid ismertetője:

A 18 éves Anti szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlan lehetőség éri, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből. 60 fiatal társával együtt felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A komfortos világ ígérte elvarázsolja a fiatalembert. Csodát remél. Azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas, még roma diáktársaihoz képest is. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.

Az érzékeny és szerethető fiú története tele van váratlan fordulatokkal. Őszintesége, sajátos humora pillanatok alatt magával ragadja a nézőt. Antin keresztül bepillanthatunk a zenei tehetség központ munkájába is. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori” pillanatok színezik az egészestés dokumentumfilmet.


A film stáblistája:

Rendező: Almási Tamás

Producer: Almási Tamás, Ugrin Julianna

Operatőr: Kékesi Attila

Vágó: Hargittai László H.S.E.

Dramaturg: Janisch Attila

Hangmérnök: Balázs Gábor

 

A film Facebook-oldalán sok további érdekes információ található.

A film a FilmJus Alapítvány, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyarország Filmszakmai adókedvezmény támogatásával jött létre.

Forgalmazza az Anjou Lafayette.

tititá

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés