bezár
 

zene

2015. 03. 20.
Oroszok a Tavaszi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három kiemelkedő orosz, illetve orosz származású muzsikus, a Nemzeti Filharmonikusokkal fellépő Gyenyisz Macujev zongoraművész, a Bajor Állami Zenekarral érkező karmester, Kirill Petrenko és a Philharmonia Orchestrát dirigáló Vladimir Ashkenazy is fellép az április 10-től 26-ig tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amely számos további izgalmas komolyzenei programot kínál neves külföldi együttesek és szólisták előadásában.

Gyenyisz Macujev a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok vendégszólistájaként lép a magyar közönség elé április 10-én a Művészetek Palotájában Rahmanyinov hírhedten nehéz III. zongoraversenyével. Az orosz fiatalember nemcsak a hangversenytermek szívesen látott vendége, de a 2014-es szocsi téli olimpia záró ünnepségének is fellépője volt - idézik fel a fesztivál ajánlójában.
    

prae.hu

Az orosz származású, zenei tanulmányait Ausztriában végző Kirill Petrenko a berlini Komische Oper zeneigazgatójaként lett világszerte elismert karmester, majd 2013 szeptemberében vette át a müncheni Bayerisches Staatsorchester zenei vezetését. A bajor zenekarral április 19-én a Művészetek Palotájában ad koncertet, amelyen Ravel La Valse című műve és Berlioz Fantasztikus szimfóniája mellett Karl Amadeus Hartmann utolsó műve (Szodoma és Gomora - dal) is elhangzik a német bariton, Christian Gerhaher szólójával.
    

A karmesterként, zongoristaként és kamarazenészként is kiváló Grammy-díjas művész, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén érkezik a Müpába. Az április 20-i hangversenyen Sibelius Valse triste című kompozíciója és II., D-dúr szimfóniája között Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye csendül fel a litván származású hegedű- és brácsaművész, Julian Rachlin interpretációjában.
    

Az idei BTF vendége lesz a francia karmester, Bertrand de Billy is, aki a Nemzeti Filharmonikusok élén Liszt Orfeusz című szimfonikus költeményét és egy ritkán hallható Schubert-átiratát (Die Allmacht), valamint Schubert Esz-dúr miséjét és Berlioz Tristia című kantátáját vezényli április 23-ban a Művészetek Palotájában. A koncerten a Nemzeti Énekkar mellett olyan énekesek lépnek fel, mint Olga Bezsmertna, Balga Gabriella, Jörg Schneider, Brickner Szabolcs és Palerdi András.
    

Bertrand de Billy egy évtizeden át, 1994 és 2004 között vezette a barcelonai Gran Teatre del Liceu együttesét. Operadirigensként elsősorban Wagner, valamint a francia romantika - Massenet, Gounod - áll érdeklődésének középpontjában, Wagner-produkcióit több DVD-n is megjelentették, köztük a teljes Ring-ciklust.
    

Április 24-én a Zeneakadémia nagytermében ad hangversenyt a Grammy-díjas, több mint 70 lemezzel és csaknem 50, kifejezetten a számukra komponált művel büszkélkedő, New York-i székhelyű Orpheus Chamber Orchestra, amely 1972-es megalapítása óta a világ egyik legjelentősebb kamarazenekarának számít.
    

Az alapfilozófiája szerint karmester nélkül, "demokratikusan" működő zenekar a BTF-en is dirigens nélkül lép pódiumra. Műsorukon Wagner Siegfried-idillje, Bartók Divertimentója és Haydn 80. - egyik "Sturm und Drang" - szimfóniája mellett a török zongorista és zeneszerző, Fazil Say kifejezetten számukra írt kamaraszimfóniája (op. 62) szerepel, amelyet a budapesti közönség alig néhány nappal az amerikai premier után ismerhet meg.
    

Mario Brunello olasz csellista a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendégeként lép fel a tavaszi fesztiválon. Április 18-án a Pesti Vigadó dísztermében két versenyművet, Haydn C-dúr csellóversenyét és Nino Rota 2. csellóversenyét is előadja. Brunello nemzetközi karrierje 1986 után ívelt fel, amikor a rangos megmérettetés történetében első olaszként megnyerte a moszkvai Csajkovszkij-versenyt. Azóta olyan karmesterekkel lépett fel, mint Claudio Abbado, Ozava Szeidzsi, Valerij Gergijev és Daniele Gatti, koncertpartnerei közé tartozik Gidon Kremer és Martha Argerich.
    

A BTF-re visszatér Budapestre a tavaly őszi Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese, a dél-koreai Mun Taeguk, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával Schumann a-moll csellóversenyét adja elő a Pesti Vigadó dísztermében április 11-én. A Kovács János által vezényelt koncerten felcsendül Beethoven V. "Sors" szimfóniája is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés