bezár
 

irodalom

2015. 03. 19.
20 éves a zágrábi hungarológiai tanszék
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétnapos tudományos konferenciával ünnepli fennállásának húszéves jubileumát a zágrábi Bölcsésztudományi Egyetem hungarológiai tanszéke csütörtökön és pénteken.

A megnyitón köszöntőt mondott Zeljko Holjevac dékánhelyettes, Tornóczy Mariann, a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője, Tuomo Lahdelma finn hungarológus és Magyar József zágrábi magyar nagykövet, és mindannyian gratuláltak ahhoz a munkához és teljesítményhez, amely az elmúlt húsz év alatt elért a hungarológia tanszék.
    

prae.hu

Zagar Szentesi Orsolya, a tanszék vezetője beszédében elmondta, a zágrábi egyetemen már több mint 100 éve folyik magyar nyelvű oktatás, anno még magyar nyelv és irodalom tanszék is létezett. Hozzátette: a hungarológia - mint a magyar kultúra kutatásával, közvetítésével foglalkozó tudomány - a két világháború között kezdett el terjedni, de Horvátországban az ország függetlenné válásáig nem jöhetett létre különálló magyarságtudomány-tanszék.
    

Goller Ágota, a tanszék egykori magyar nyelv és irodalom tanára a kezdetekről, a tanszék hőskoráról beszélt köszöntőjében. Elmondta: 1992-ben Magyarország és Horvátország külügyi tárgyalásai során került szóba, hogy szükség volna hungarológiai tanszékre Zágrábban. Hangsúlyozta, hogy a horvát fél minden erkölcsi támogatást megadott ahhoz, hogy a tanszék elindulhasson, noha 1991 és 1995 között dúlt a délszláv háború. 1994-ben az egyetem rektori tanácsa jóváhagyta, hogy elinduljon a tanszék, és még az év októberében megkezdődött az oktatás.
    

A tanszéknek két állandó alkalmazottja, hat külső óraadó tanára és két vendégtanára van. Évente 25-30 diákot vesznek fel hungarológia szakra. Egy akadémiai évben - tehát az összes évfolyamot tekintve - 60-70 magyar szakos diákja is van az egyetemnek. A legnagyobb hangsúlyt a műfordításra fektetik az oktatásban, de számos magyar filmet is fordítottak és feliratoztak már a tanszék hallgatói. Néhány diák a tudományos munkában - például a horvátországi magyar nyelv változatainak kutatásában - is részt vesz.
    

A kétnapos eseményen irodalmi és kultúrtörténeti, valamint nyelvészeti előadásokat hallgathatnak az érdeklődők vajdasági, magyarországi és horvátországi egyetemi oktatóktól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés