bezár
 

art&design

2015. 03. 18.
A Nemzeti Örökség Intézetéhez kerül a Fiumei úti temető
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fővárosi Fiumei úti temetőnek, a Salgótarjáni úti zsidó temetőnek és a Kegyeleti Múzeum gyűjteményének a Nemzeti Örökség Intézet lesz a vagyonkezelője. Az erről szóló kormányhatározat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

 A dokumentum szerint a kormány azért döntött így, hogy biztosítsa az állami tulajdonban lévő Fiumei úti temető vagyonkezelésének, működtetésének és fejlesztésének feltételrendszerét, továbbá segítse a temető nemzeti emlékezetközponttá válását, egységes Nemzeti Sírkert és Nemzeti Emlékhely jellegének megteremtését.
    

prae.hu

A kormányhatározat értelmében a Fiumei úti temető az intézet vagyonkezelésébe fog kerülni legkésőbb július elsején. Az állam megszerzi a szintén a Fiumei úton található Salgótarjáni úti zsidó temetőnek és a Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény gyűjteményének tulajdonjogát, majd szintén az intézet vagyonkezelésébe adja. Magának a Kegyeleti Múzeumnak pedig az intézet a fenntartójává válik.
    

A határozat szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján, az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonába adásáról szóló törvényben foglaltakat figyelembe véve felülvizsgálja Budapest Főváros Önkormányzatnak a Fiumei úti temetőt illető ingyenes használati jogát.
    

Az érintett miniszterekkel együttműködve Lázár János gondoskodik a végrehajtáshoz szükséges jogszabály-módosítások előkészítéséről és kezdeményezéséről. Emellett a jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter gondoskodik a 2015. és 2016. évi központi költségvetés Miniszterelnökség fejezet, Nemzeti Örökség Intézet címben a Fiumei úti temető mint állami vagyon működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatok 2015. és 2016. évi ellátásához szükséges forrás biztosításáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés