bezár
 

irodalom

2009. 01. 13.
A Szlengszótáré a Tinta kiadó Arany Toll Díja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Parapatics Andrea Szlengszótár című munkája érdemelte ki a Tinta Könyvkiadó Arany Toll Díját az idén; az oklevéllel és könyvjutalommal járó elismerést hétfőn adták át - közölte Kiss Gábor, a kiadó főszerkesztője.

prae.hu

A kiadvány a mai magyar szleng több mint 2000 szavát és kifejezését értelmezi rövid magyarázatokkal, és szemléletes példamondatokkal mutatja be használatukat; a hiánypótló Szlengszótár a Tinta Könyvkiadó Ékesszólás Kiskönyvtára sorozatában jelent meg 2008 októberében - mondta el a főszerkesztő.
    
Kiemelte: a szótár végén található fogalomköri mutató - a magyar szótárirodalomban elsőként - tematikus csoportokba rendezve adja közre a hasonló jelentésű, szinonim szlengszavakat. Az olvasó így együtt láthatja például az eszik jelentésű bebüntet, bepuszil, burkol, flamózik, kajcsizik és zúz igéket.
    
Kiss Gábor megjegyezte: mivel ami ma szleng, nem biztos, hogy holnap is az lesz, Parapatics Andrea szótára lenyomatot is ad a változó nyelvről.
    
A 2000-ben alapított Arany Toll Díjat olyan szerzőknek ítéli oda a kiadó igazgatótanácsa, akiknek a szótára a szakmai elismerés mellett közönségsikert is arat. 2000-ben Szathmári István Stilisztikai lexikon, 2003-ban Bárdosi Vilmos Magyar szólástár, 2006-ban Zaicz Gábor Etimológiai szótár, 2008-ban pedig Eőry Vilma Értelmező szótár + című munkájáért vehette át az elismerést.
    
A díjazott Parapatics Andrea 2008-ban fejezte be az ELTE BTK-n a magyar szakot, szeptember óta Tapolcán tanít gimnáziumban, s az ELTE BTK magyar doktori iskolájának hallgatója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés