bezár
 

art&design

2015. 03. 16.
Batthyány Gyuláról szóló kötet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Batthyány Gyulának (1887-1959), a 20. századi magyar festészet méltatlanul elfelejtett alkotójának életét és művészetét összegző kötetet mutattak be Budapesten a Kieselbach Galériában, ahol a festő alkotásaiból hétfőtől kiállítás is látható.

 Molnos Péter művészettörténész Képek egy eltűnt világból című könyvében a festő egyéni sorsa és a drámai eseményekben gazdag 20. századi magyar történelem keveredik csaknem 150 színes reprodukció és több mint 200 korabeli dokumentumfotó kíséretében.
    

prae.hu

Batthyány Gyula az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett.
    

Kieselbach Tamás galériavezető a kötetet bemutató hétfői tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a galéria gondozásában nemrég jelent meg a Scheiber Hugóról szóló kötet. Mint elmondta, fontosnak tartják, hogy olyan életműveket dolgozzanak fel, amelyek a magyar művészettörténet előítéletei, valamint a történelem viharai miatt méltatlanul feledésbe merültek. Batthyány Gyula művészete a Scheiber-tárlattal indított Igazságszolgáltatás-sorozatba illeszkedik, amely a korábban lenézett vagy elhanyagolt művészeknek kíván elégtételt adni - hangsúlyozta a galériavezető.
    

Molnos Péter művészettörténész, a kötet szerzője elmondta. hogy Batthyány Gyula művészete sok titkot, felfedezésre váró adatot és információt rejt. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben már megjelent egy kötet Batthyány Gyula művészetéről, az elmúlt nyolc évben azonban annyi új információ és lappangó kép került elő, hogy indokolttá vált a mostani kötet megszületése.
    

Hangsúlyozta: Batthyány Gyula már életében mostoha helyzetbe került, ráadásul az arisztokratákat a művészvilág mindig "fura figurának" tartotta, 1945 után pedig szinte kitörölték a művészettörténetből: nemcsak, hogy 50 éven keresztül nem kutatták, hanem titkolták vagy el is rejtették műveit.
    

Mint elmondta, a festő egyéni stílusú művein életre kel az arisztokraták élete: a lóversenyek, bálok, a fülledt éjszakai lokálok világa. Festményein tetten érhető az orosz balett hatása, Nizsinszkij és Bakst inspirációja, valamint az egzotikus utazások impressziói és keleti élményei.
    

A galéria hat termében csaknem száz műalkotást mutatnak be Batthyány Gyulától április 16-ig. A tárlatot a videoinstallációk mellett a festő hagyatékából származó, Batthyány Lajosnak, az első független magyar kormány kivégzett miniszterelnökének "gondolkozószéke" egészíti ki. A kiállítás anyagát bővített formában Győrben is bemutatják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés