bezár
 

film

2015. 03. 14.
Filmek a magyar–lengyel sorsközösségről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar–lengyel sorsközösséget felidéző két filmszemlét tartanak a napokban Lengyelországban: Varsóban, illetve Katowicében, ahol lengyel vonatkozású magyar filmeket vetítenek, bemutatnak alkotásokat az utóbbi évek magyar filmgyártásából, valamint koncerteket is rendeznek.

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából szombaton az egyik varsói művelődési központban egész napos filmvetítések várják a nézőket. A szemle a lengyel–magyar–litván katolikus filmnapokat nyitja meg, a magyar napot Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet védnöksége alatt rendezik.

prae.hu

A magyar nap programjáról Keresztes Gábor, a varsói Balassi Intézet szóvivője az MTI-nek elmondta: a lengyel és a magyar történelmi párhuzamokra utaló klasszikus és újabb alkotásokat mutatnak be. Vetítik egyebek közt az Áll a bál című filmet, amelyben még az 1944-es felkelés előtti Varsó látható, az alkotás ugyanis 1939-es. Sára Sándor 80 huszárját nézve a varsóiak megismerhetik a sorsát az 1848-as forradalom kitörésekor Lengyelországban állomásozó huszároknak, akik a lengyelek részéről tapasztalt szolidaritás hatására igyekeztek hazatérni. A szemlén Goda Krisztina 1956-os témájú filmjét, a Szabadság, szerelem címűt is vetítik, valamint Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című alkotását is bemutatják.

Hétfőtől péntekig a katowicei lengyel–magyar barátság tizedik emléknapja alkalmából a nézők népszerű magyar filmekkel ismerkedhetnek meg, bemutatják egyebek között Fonyó Gergely Made in Hungaria című 2006-os filmjét, amely az eddigi lengyelországi vetítéseken mindig nagy sikert aratott – fűzte hozzá Keresztes Gábor. A fiatal közönségnek szánják Ternovszky Béla Macskafogóját, amelynek alámondásos változatát húsz éve adták ki Lengyelországban. A mostani vetítéshez Londonból szerezte be a filmet a varsói Balassi Intézet, mivel a lengyel archívumokban egyetlen példány sem található.

Keresztes Gábor elmondta: a katowicei szemle meglepetése, hogy befejezésül a Rialto moziban az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyarországi középdöntőjébe bejutó, elektronikus popzenét játszó Passed együttes lép fel. A zenekar hárfása és énekese – Nizalowski Fanni és Dorottya – a lengyel–magyar barátság ápolója, a tavaly ősszel elhunyt Nizalowski Ernő katonatiszt unokája.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés