bezár
 

zene

2015. 03. 13.
Filharmonikusok a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Thomas Sanderling vezényletével és Fülei Balázs zongoraművésszel lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok március 18-án a Művészetek Palotájában.

 Fülei Balázs Mozart A-dúr zongoraversenyét (K. 488) mutatja be a koncerten. A komponista két A-dúr zongoraversenyt szerzett: az egyik, a K. 414-es számú darab 1782-ben, legsikeresebb alkotóperiódusának kezdetén keletkezett, a második, a K. 488-as ugyanennek a ragyogó korszaknak utolsó évében, a Figaro házassága komponálása közben, 1786. március 1-jére készült el - idézik fel a zenekar közleményében.
    

prae.hu

A versenymű után Bruckner VII. (E-dúr) szimfóniája csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Dallamosságának, megragadó hangulatainak köszönhetően a VII. méltán a legnépszerűbb a zeneszerző szimfóniái közül - emelik ki az ajánlóban.
    

Az est szólistája a 31 éves, Junior Prima díjas zongoraművész, Fülei Balázs lesz, aki pályája során fellépett már a bécsi Konzerthausban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban is. Szólistakarrierje mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanáraként dolgozik.
    

A hangverseny karmestere Herbert von Karajan és Leonard Bernstein egykori asszisztense, Thomas Sanderling lesz. Az 1942-ben született német dirigens szinte valamennyi jelentős európai zenekart vezényelte már, a Nemzeti Filharmonikusok néhány éve az ő vezényletével adták elő Stravinsky és Prokofjev műveit.
    

"Nagyon élveztem a próbát, ez egy kitűnő zenekar, nagyon profik. Gyorsan megvalósítják, amit kérek tőlük. Semmi sem hozza zavarba őket, mindenre képesek, és ugyanez igaz a kórusra is" - méltatta a Nemzeti Filharmonikusokat Sanderling a zenekar közleménye szerint.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés