bezár
 

art&design

2015. 03. 13.
Kozma Lajos- és Moholy-Nagy ösztöndíjasok kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílt a tavalyi Moholy-Nagy László- és Kozma Lajos-ösztöndíjasok munkáiból az Iparművészeti Múzeumban (IMM) csütörtök este.

Horváth Judit, az IMM leendő főigazgató-helyettese a megnyitón emlékeztetett arra, hogy idén már 26 éves fennállást ünnepli a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj, és felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeum újra elindítja a kortárs dizájnalkotások gyűjtését, a következő hónapokban pedig felépül egy kortársdizájn-részleg, folytatva ezzel a megszakadt hagyományt.
    

prae.hu

A múzeum fontosnak tartja az élő alkotókkal való együttműködést. Annak idején az intézmény alapítói olyan kortárs alkotásokkal gyarapították a múzeum gyűjteményét, amelyek közül némelyik a kollekció csúcsdarabjaként ismert - tette hozzá.
    

Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója elmondta: a MANK 10 alkotói ösztöndíj gondozásával foglalkozik. "Mindezt tesszük azért, hogy a jövő Magyarországa, a jövő művészeti világa gazdag legyen" - hangsúlyozta. A Kozma Lajos-ösztöndíjat 2014-ben tíz fiatal - Balla A. Benjamin, Ducsai Judit, Fazekas Endre Ferenc, Herényi Blanka, Kontor Enikő, Koós Daniella Éva, Sármán Nóra, Simon Viktória, Tramontini Dóra és Varga Dóra - nyerte el.
    

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: "A dizájn területén az értékrendszerek talán mostanra körvonalazódtak hazánkban a legpontosabban: érték lett a hagyomány, letisztult az emberközpontú szemlélet iránti igény, és cél lett a piacosítás is".
    

Mint elmondta, tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott Moholy-Nagy-ösztöndíjat hat fiatalnak ítélték oda.
    

A nyertes pályázók nagy részének ez volt az első lehetőségük arra, hogy terveiken hat hónapig dolgozzanak, és átültessék azt a gyakorlatba.
    

A pályamunkák közül az elnök felhívta a figyelmet Bogdán Viktória applikációjára, amely az autizmussal élő gyerekeknek és szüleiknek nyújt segítséget. Borsa Aliz néprajzi kutatáson alapuló, magyar madármotívumokat feldolgozó oktatójátékot tervezett, míg Börcsök Anna ékszerei a LEGO építőkockák szisztémájához nyúlnak vissza.    Albert Virág, a Kőbányai Porcelángyár tereinek átalakítására készített terveket. Építészeti archetípusokat vizsgálja Kovács D. Barna térformulátora, Kővári Zsófia pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra ösztöndíjasaként étkészlet-formaparkot álmodott meg, tradicionális minták megújított változataival - sorolta a kiállításon látható alkotásokat az elnök.
    

A nyertes pályázók munkáit bemutató tárlat május 10-ig tekinthető meg.
    

A megnyitón átadták a 2015-ös Moholy-Nagy László- és Kozma Lajos-ösztöndíjak nyerteseinek szóló értesítőt is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés