bezár
 

art&design

2015. 03. 13.
Jézus élete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jézus élete címmel Aknay János, ef.Zámbó István és Tábori Csaba festményeiből nyílt csütörtökön kiállítás Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.

A Jézus életét, történetét bemutató műalkotásokban a hagyományos ikonográfiai sémák és a mai kifejezési mód együttesen jelenik meg. Az ars sacra - szent művészet - folyamatosan keresi a helyét, hiszen a 21. században nem lehet olyan formanyelven szólni az emberekhez, mint ezer évvel ezelőtt. Az ennek kapcsán felvetődő kérdésre, hogy a régi szakrális tartalom mily módon ötvözhető a kortárs művészet felfogásával, jó választ ad a Jézus élete című kiállítás - mondta Kostyál László művészettörténész az MTI-nek.
    

prae.hu

Hozzáfűzte: a bibliai sorozat elkészítésére Matula Péter, Svédországban élő műgyűjtő több mint egy évtizeddel ezelőtt kérte fel ef.Zámbó Istvánt. A sorozat később kiegészült Aknay János és Tábori Csaba munkáival: a három kortárs művész háromféleképpen találta meg a tradicionális tartalom - bizonyos mértékig tradicionális ikonográfiai séma - és a kortárs művészeti kifejezőeszközök közötti harmóniát - mutatott rá Kostyál László.
    

A kiállítás központi darabját - a 21 mozaikszerű, festményekből álló nagyméretű feszületet - Tábori Csaba készítette. A keresztfák találkozásánál egy nagyobb méretű kompozíció látható, amely a feltámadást ábrázolja.
    

Aknay és Zámbó a legmagasabb művészeti díjak, kitüntetések birtokosai, a művészettörténész szerint Tábori Csaba munkáira viszont kevesebb figyelem irányul. Beszélt arról is, hogy a három képzőművész közül Tábori Csaba kapcsolódik leginkább a hagyományos megoldásokhoz, míg Zámbó István a jelképeket, szimbólumokat kedveli. Karakteres művész, aki általában feszes és konstruktív jellegű kompozíciókat készít, a tartalmat gyakran a saját maga által alkotott jelképekkel állítja a nézők elé. Aknay János a "legelhivatottabb keresztény művész", munkáinak egyik érdekessége, hogy mi módon találja meg az átjárhatóságot a kötött téma és a művészi szabadság között - fogalmazott a művészettörténész.
    

A tárlaton a három kortárs képzőművész csaknem félszáz festménye látható, és bemutatják Tábori Csaba ceruzavázlatait is.
    

Majer Piroska, a kiállítás szervezője elmondta: a kiállítás témájához kapcsolódva a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ korábban rajzpályázatot hirdetett a város általános és középiskolásai számára. A legsikeresebb alkotásokat a Jézus élete című tárlattal párhuzamosan állították ki az épület aulájában. Vizsoly eljött hozzánk címmel bibliatörténeti tárlat is nyílt az épületben, Kovács Ernő gyűjteményéből nyolcvanhét értékes és ritka bibliát mutatnak be.
    

A kiállítások március 25-ig tekinthetők meg a Gönczi Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés