bezár
 

art&design

2015. 03. 10.
Politikus Biennále Velencében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A "politikus Biennáléra" helyezi a hangsúlyt Okwui Enwezor, az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás főkurátora; a 89 nemzet részvételével meghirdetett seregszemlén Magyarország Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor Fenntartható identitás című projektjével képviselteti magát május 9-től.

Minderről Okwui Enwezor a nemzeti biztosok március 5-i tanácskozásán beszélt - számolt be az MTI-nek kedden Balatoni Monika, a Velencei Biennále magyar nemzeti biztosa, hozzátéve: a nigériai-amerikai kurátor sietett leszögezni, hogy politikán nem a nemzeti államok saját érdekmegjelenítését érti, inkább a globális párbeszéd keresésének lehetőségét.
    

prae.hu

A "formák parlamentjének" központi tere a Giardini park lesz, ahol az 1909-ben emelt magyar pavilon is található. "Az a pavilon, amely már megépítésekor méltán váltott ki lelkesedést, és amely évente az egyik leghatásosabb +nagykövete+ a kortárs magyar építészetnek, képzőművészetnek" - méltatta a Maróti Géza által tervezett szecessziós kiállítóhelyet a nemzeti biztos.
    

Az All the World's Futures címet viselő idei Biennálén 89 nemzet vesz részt, köztük öt új ország: Mongólia, Mauritius, Mozambik, a Seychelle-szigetek és Grenada. "Cseke Szilárd German Kinga kurátorral közösen jegyzett művével szépen illeszkedik a központi gondolathoz: a Fenntartható identitások című projekt a világ minden táján élő embert megérinthet, aki a fokozódó globalizáció és a személyes lét között feszülő ellentétekről mélyebben elgondolkodik" - hangsúlyozta Balatoni Monika.
    

Az eseménysorozathoz 44 hivatalos kísérőrendezvény kapcsolódik. Idén egy különleges tér, az Arena ad otthont Marx A tőke című munkája felolvasásának; a performanszokkal, tudományos előadásokkal, munkadalokkal kiegészített program a klasszikus szöveg egészen eredeti interpretációjával korunk egyik fontos kérdését, az emberiség egészét átható tőke drámáját dolgozza fel.
    

Az egykor a velencei flotta műhelyeinek otthont adó Arsenale műemléki csarnokai 29 rendezvény fogadnak be. Az egyedülálló hangulatú szabadtéri és zárt terek 50 ezer négyzetméteren kínálnak látnivalókat a Biennále november 22-i zárásáig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés