bezár
 

irodalom

2015. 03. 06.
Helene Uri norvég írónő Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helene Uri norvég írónő lesz az egyik vendége szombaton a Kossuth Klub nőnapi rendezvényének, amelyen fellép mások mellett Jónás Vera és Szécsi Noémi, valamint beszélgetést rendeznek a feminin és a maszkulin társadalmakról a skandináv, illetve a kelet- és dél-európai országok működésének tükrében Andó Évával, C. Molnár Emmával és Huszár Ágnessel.

Helene Uri norvég írónő második regénye, a Szavak a múltból nőnapra jelenik meg magyarul a L'Harmattan Kiadó gondozásában. A szerzővel és Szécsi Noémi íróval Hidas Judit beszélget március 7-én a Kossuth Klubban - közölték a szervezők az MTI-vel.
    

prae.hu

A Szavak a múltból egyik központi témája a számi népcsoport és a számi nyelv fennmaradásáért vívott harc. A számik, ismertebb nevükön a lappok, az utolsó nomadizáló nép volt Európában, sokáig halászó-vadászó életmódot folytattak, majd leginkább rénszarvastartással foglalkoztak. Helyzetük, megítélésük sok tekintetben hasonló a romákéhoz. Norvégiában a számikat asszimilációra kényszerítették az utóbbi évszázadban, ha valaki nem ezt az utat választotta, akkor a közösség kivetette és megbélyegezte, a teljes elszigetelődés várt rá vagy kénytelenek volt elhagyni az országot. A számi nyelvet mára a kihalás fenyegeti.
    

A regény egyik főszereplője, a tisztes középosztálybeli felmenőkkel rendelkező Helene rádöbben arra, hogy anyai dédnagyapja számi volt, és elindul, hogy megismerje ezt a kultúrát, és rajta keresztül önmagát.
   
A nő terei - maszkulin vs. feminin társadalom címmel a skandináv, illetve a kelet és dél-európai társadalmi modellekről beszélget Andó Éva nyelvész, C. Molnár Emma pszichoterapeuta és Huszár Ágnes nyelvész, az értekezést Sipos Júlia tudományos újságíró moderálja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés