bezár
 

irodalom

2015. 03. 04.
Péntek 13-ig még rengeteg dolog történhet veled a PIM-ben
Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntek 13-ig még rengeteg dolog történhet veled a PIM-ben A 13-ára eső péntekig még nem merészkedünk el, de sorra vesszük, mit is csinálhatunk előtte a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Március 6. péntek, 18 óra

Fábián Zoltán emlékest és könyvbemutató

Emlékezők: Vasy Géza irodalomtörténész, Fábián Mária, az író testvére és Kocsis István ny. könyvtárigazgató valamint költő, műfordító, az est házigazdája: Havas Judit.

prae.hu

A Fábián Zoltán Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös estje.

 

Március 10. kedd, 19 óra

Kiállításmegnyitó

A PIM kamara-kiállítása a Hadik Kávéházban

Tavasz… múzsák, szerelmek

A múzsák – görögül Muszai, eredeti jelentése „hegy” – a görög mitológiában a költészet, a zene, a tánc és a tudományok istennői, az emlékezés és az improvizáció ihletői. A görögök a költészetet a Múzsák ajándékának tekintették. A hosszú évszázadok alatt a halhatatlan istennők halandó múzsákká lettek. Hús-vér nőkké, akik a bennük meglévő művészi hajlamot nem, vagy csak igen csekély mértékben fordították alkotásra, ám isteni adottságuk volt arra, hogy a különféle művészi területen tevékenykedő férfiakat kiemelkedő kulturális teljesítményre ösztönözzék. Ezeket a lányokat, asszonyokat mutatjuk be ezen a mini tárlaton. Olyan szép, okos, különleges hölgyeket, akik szerelmek és múzsák voltak, akik múzsából feleséggé lettek elvesztvén vagy éppen megőrizve múzsa voltukat. Olyan nőket, akiknek alakja megfáradt az évek során, de a művek által az örök szépség szimbólumaivá váltak.

A kiállítást megnyitja: Cséve Anna, a PIM gyűjteményi igazgatója.

Megtekinthető: 2015. március 11-től május 10-ig.

 

Március 11. szerda, 17 óra

Y-generáció

Patrick Ness: Soha nincs vége (Vivandra, 2014)

Az Y-generáció márciusi beszélgetésén Patrick Ness ifjúsági regényéről beszélget Fenyő D. György, Krusovszky Dénes, Mészáros Márton és Visy Beatrix.

„– Hogy mi ez a világ? Ez az ostoba, üres világ? Hogy talán maga a pokol? Kit érdekel?! Valóságos-e vagy sem, netán mindannyian valami virtuális valóságból ébredtünk rá, vagy az egész csak a te képzeletedben létezik, Seth, rohadtul nem érdekel! Annyit tudok, hogy én magam elég valóságos vagyok. És Tommy is. Akármilyen pokoli ez a hely... – fejezi be sokkal halkabban, mintha kifutott volna belőle az erő -, akármilyen rémséges, még mindig jobb, mint ott volt.”

„A fiatal olvasók SOKKAL sötétebb dolgokat írnak meg a saját műveikben annál, mint amit bármely ifjúsági szerző valaha megjelentetne. … egy olyan könyvet akartam írni, ahol a főhős egy kihalt bolygón ébred fel. Ez mindig is a kedvenc sci-fi témám volt, és annak a metaforájának éreztem, hogy milyen is tizenévesnek lenni.” (Patrick Ness a Könyvesblog interjújában)

 

Március 11. szerda, 17 óra

„LELTÁRBA VÉTETETT” – Móser Zoltán fényképei

Móser Zoltán köszöntése 69. születésnapján

Köszöntőt mond: E. Csorba Csilla főigazgató.

A műsort vezeti: Liptay Katalin.

Meghívott vendégek: Teresa Worowska, műfordító, B. Kovács István (Rimaszombat), Burus Siklódi Botond (Csíkszereda), Kiss Gy. Csaba, Ágh István, Vörös István.

Közreműködik: Mihalik Virág Anna és Kobzos Kiss Tamás (ének).

Móser Zoltán első íróportréját 1969 telén készítette Stószon, Fábry Zoltánról. Az utolsót tavaly, az 50 éves Vörös Istvánról. Az eltelt közel 50 év alatt számos írót, költőt, irodalmi emlékhelyet fényképezett le; e felvételek száma több mint ezerre tehető. Most, 69. születésnapján, egy kis ünnepség keretében ezeket adja át a Petőfi Irodalmi Múzeumnak megőrzésre, további használatra.

 

Március 12. csütörtök, 17 óra

Múzsák nyomában – irodalmi séta

A séta első helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum Csinszka, a modell és múzsa című kiállítása, ahol Hegyi Katalin kurátor tart tárlatvezetést. Utána átsétálhatnak az Ady Emlékmúzeumba (Veres Pálné utca 4–6.), Ady Endre és Boncza Berta (Csinszka) lakásába. A házaspár 1917 őszétől 1919 januárjáig, a költő haláláig lakott itt. Következő állomás az 1839-ben épült Szupp-ház (Királyi Pál utca 18.), amelyben Petőfi Sándor élt várandós feleségével, Szendrey Júliával 1848. augusztus 1. és szeptember 24. között. A költő főbérleti lakhelyei közül ez az egyetlen ma is álló épület Pesten. A séta Budán a Hadik Kávéházban ér véget, ahol egy meleg bársonyos kakaó mellett megtekinthetik a PIM Tavasz… múzsák, szerelmek című kamara-kiállítását.

A résztvevőket Hegyi Katalin, Kalla Zsuzsa és Havas Judit irodalomtörténészek kalauzolják.

Időtartama: kb. 2 óra. A program ingyenes. A Budára való átjutáshoz 1 db vonaljegy szükséges.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés