bezár
 

film

2015. 03. 02.
Ügynöklét Romániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ügynöklét Romániában magyar politikai filmek tükrében címmel szervez vetítéssorozatot a Balassi Intézet bukaresti központja, amely ebből az alkalomból először mutat be a romániai közönségnek két magyar dokumentumfilmet.

 Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a február 25-i kommunizmus emléknapjához, valamint a rendszerváltozás 25. évfordulójához kapcsolódik a vetítéssorozat.
    

prae.hu

Kiemelte, a hétfőtől szerdáig tartó három estés vetítéssorozaton a közönség minden este egy dokumentumfilmet és egy játékfilmet tekinthet meg, majd ezt követően Demeter András színművész, aki korábban a román közszolgálati rádió elnöki tisztségét is betöltötte, romániai meghívottakkal beszél arról, hogy miként működött Romániában a titkosszolgálat. Hozzátette: ez a téma Romániában azért is érdekes, mert az ottani társadalomban hatványozottabban megfigyelhető volt a besúgás jelensége.
    

Kiemelte, hogy Varga Ágotának A tartótiszt, illetve Fazakas Péternek a Szabadság szárnyán című dokumentumfilmjét először láthatja a romániai közönség. A Szabadság szárnyán című alkotás is szorosan kötődik Romániához - hangsúlyozta az igazgató -, hiszen ez a film arról szól, hogy hat román állampolgárságú nagyváradi fiatal miként térítette el a román légitársaság egyik járatát Bécsbe, hogy szabaduljanak ki a vasfüggöny mögül.
    

A vetítéssorozat programja szerint hétfőn magáról a titkosszolgálati rendszer működéséről folytatnak eszmecserét a meghívottak, erről a témáról Demeter András a romániai Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság tagjával, Csendes Lászlóval beszélget. Ezt megelőzően az érdeklődők Papp Gábor Zsigmondnak Az ügynök élete című dokumentumfilmjét tekintheti meg, majd a Bergendy Péter által rendezett A vizsga című játékfilmet.
    

A rendezvényen a román közönség megtekintheti még Cserhalmi Sárának a Drága besúgott barátaim című alkotását, valamint Szász Attilának A berni követ című tévéfilmjét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés