bezár
 

film

2015. 02. 26.
VAN díj Szibériából is
Sajtóközlemény, 2015. február 26., Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
VAN díj Szibériából is Reisz Gábor diplomafilmjét a Hanti-Manszijszkban megrendezett „Spirit of Fire” nemzetközi filmfesztivál zsűrije díjazta. A Filmalap támogatásával készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet már több mint 50 000-en látták a magyar mozikban.

Idén 13. alkalommal rendezték meg a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a „Spirit of Fire” nemzetközi filmfesztivált, melynek versenyprogramjába 18 pályakezdő játékfilm rendező munkáit hívták meg a szervezők. A fesztivál zsűrije Aleksey Fedorchenko orosz rendező (Az első emberek a Holdon, Csendes lelkek) elnökletével Reisz Gábor VAN… című filmjének ítélte a Bronz Tajga díjat.

prae.hu

A február 21-25. között megrendezett filmfesztivál díszvendége volt Catherine Deneuve francia filmdíva.

Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan a Filmalap támogatásával készült a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában. Az októberi hazai mozibemutató óta több mint 50 000-en nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helszinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorra. November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor alkotása. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest/Péter – a Daazo Gábor Reisz Shorts csatornáján minden kisfilm megtekinthető) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés