bezár
 

irodalom

2015. 02. 25.
Szerelem, gyűlölet, undor, gőg, szenvedély, avagy affektivitás a filozófiában – meghívó tripla könyvbemutatóra
A K81576 számú OTKA kutatási projekt eredményeinek bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerelem, gyűlölet, undor, gőg, szenvedély, avagy affektivitás a filozófiában – meghívó tripla könyvbemutatóra A K81576 számú OTKA kutatási projekt eredményeinek és az ennek eredményeként létrejött három érzelemfilozófiai kötet bemutatója.

Helyszíne: ELTE Bölcsészettudományi Kar  „A” Épület földszint 47. (Gombocz Zoltán-terem) 
Ideje: 2015. február 26., csütörtök, 17 óra


17h00: Köszöntő (Olay Csaba tanszékvezető egyetemi docens)

prae.hu

17h10: A kutatási projekt bemutatása (Boros Gábor, a projekt vezetője) 

17h30: Szeretet és gyűlölet, undor és gőg. Érzelemfilozófia a realista fenomenológiában. ELTE BTK & Nemzedékek Tudása Kiadó, 2014. 
Bemutatja: Varga Péter András (MTA BTK Filozófiai Intézet)

Szeretet és gyűlölet, undor és gőg. Érzelemfilozófia a realista fenomenológiában
A realista fenomenológia két nagyhatású alakjának, Max Schelernek (1874-1928) és Kolnai Aurélnak (1900-1973) néhány írása az érzelemfilozófia területére kalauzol el bennünket. Kolnai három fejezetben taglalja a gyűlölet, undor és gőg negatív érzelmét, rétegről rétegre tárva fel az érdeklődők előtt ezek motívumait: teszi pedig mindezt egy szeretetteljes viszonyulással; a negyedik, Ordo amoris címet viselő rész Max Scheler (sajnos befejezetlen) írásával pedig szerkezetileg épp ellenkezőleg, a keresztény szeretetfilozófiából kiindulva jut el a gyűlöletet értelmező tolmácsolásához.  A két fenomenológust így rokonítja egymással keresztény teológiai értékfelfogásuk: nem véletlen tehát a könyv szerkezeti tagolódása sem. Az emóciók kutatása egyébként is mindig vonzó terep az ember számára, ki ne szeretne leásni a mélybe, hogy válaszokat találjon, előjelektől függetlenül. Ebben nagy segítségére van Bacsó Béla és Boros Gábor igényes eligazító bevezető tanulmánya, illetve Mesterházi Miklós színvonalas Scheler-fordítása is. Válságos időkben drága kincs egy elmét pallérozó könyv, ajánlható minden útkereső, önmagát s a világ működését megérteni vágyó gondolkodó embernek- legyen akár szakmabeli profi analitikus bölcselő, akár „csak” egy intelligens laikus.
 

 

17h45: Boros Gábor & Pólya Tibor (szerk.): Szenvedély, szerelem, narrációk. Filozófiai és pszichológiai tanulmányok. ELTE BTK & ELTE Eötvös Kiadó, 2014. 
Bemutatja: Pléh Csaba akadémikus (EKTF, Kognitív és Kommunikációs Kutatócsoport)

Szenvedély, szerelem, narrációk. Filozófiai és pszichológiai tanulmányok

Filozófiai és pszichológiai vizsgálódásokat tartalmazó érzelemelméleti tanulmánykötetünk úttörő vállalkozás. Üdvös sokszínűség jellemzi mind tematikusan, mind módszertanilag: az érzelem mint szenvedés fogalomtörténetétől a szeretet/szerelem problematikáján át – külön érdekesség az indiai szerelemfelfogások bemutatása – eljutunk az általános értelemben vett, illetve a filmes és a pszichoanalitikus terápiában szerephez jutó narratívumok tudományos igényű elemzéséig. Filológiai vizsgálódás, filozófiai esszé éppúgy szerepel a kötetben, mint az agy kémiáját tárgyaló szaktudományosan precíz gondolatmenet. Ám nem állunk meg az individuum szintjén: társadalomlélektani és társadalomfilozófiai analízisek teljesítik ki a kötet spektrumát.

 

18h00: Boros Gábor: A szeretet/szerelem filozófiája. Szisztematikus-történeti tanulmányok. ELTE BTK & ELTE Eötvös Kiadó, 2014.
Bemutatja: Radnóti Sándor egyetemi tanár (ELTE BTK)

A szeretet/szerelem filozófiája. Szisztematikus-történeti tanulmányok

A kötet elemzései a szeretet/szerelem kérdéskör alapvető problémáinak korról korra megújuló változatait követik nyomon. A sokirányúságot jelenítik meg, mivel a szeretetről/szerelemről szóló fontos művek sajátossága, hogy több, egyenrangú nézet kap szerepet. Alaprétegük az emberi faj fennmaradásának kontextusa, ám a szimbolikus háttérként szolgáló filozófiai, vallási s más elgondolások elengedhetetlenek, ha az ember emberként akarja értelmezni önmagát, s komoly szerepe van a szeretetnek a közösségek formálódásában is: a szexuális szerelem és az istenszeretetként is artikulálódó metafizikai alapviszony között a barátságtól a politikai közösségekig mindenütt jelen van a szeretet.
A földi, az égi, a politikai-vallási szeretetfogalom közötti egyensúly megtalálására irányuló törekvéseket állít tehát figyelme fókuszába ez a könyv. A filozófiának alapfeladata reflektálni arra, ahogyan a szeretet eredeti kis közösségei sokféleképp artikulálódó, szimbolikusan szerveződő, egyre táguló univerzumokká válnak, miközben összeütközésbe kerülve egymással, akár minden energiájukat a konkurensként érzékelt szeretetközösségek felszámolására is fordíthatják. Kötetünk írásai azt a dinamikát követik nyomon, amit Ady „az élet él és élni akar” sorával fejezett ki: az öldöklő élet is élet, sem az egyes emberi individuumok, sem a kisebb-nagyobb együttlétben élő közösségek nem alkotják az élet legelemibb, kitüntetett, szeretetben-öröklétben élő szubjektumát; a szimbolikus artikulációk egész univerzumainak megsemmisülései sem semmisítik meg az élő s élni akaró életet, amely megszüli magából a szimbolikus artikulációk új s új univerzumait.


18h15: A jelen lévő szerzők, szerkesztők válaszai, megjegyzései
18h30: Zárszó, további kötetlen beszélgetés kis fogadás keretében
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés