bezár
 

film

2009. 01. 10.
Vasárnap adják át a Golden Globe filmdíjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap Los Angelesben 66. alkalommal adják át az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjat. A győztesek a hagyományok alapján jó eséllyel reménykedhetnek a filmvilág legrangosabb kitüntetésében is.

prae.hu

 Először 1944-ben látogattak amerikai filmcsillagok a 20th Century Fox stúdióiba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének külföldi újságírók által kiválasztott legjavát. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt évente megrendezik, méghozzá - függetlenségüket bizonyítva - az Oscar-díjkiosztás előtt.
    
A győzteseknek járó Arany Glóbusz szobrocska 1945-re készült el; a kis talapzaton elhelyezett, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az eredeti három kategória helyett napjainkban már 25-ben dönt a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség (HFPA) 85 tagja. A gála helyszíne a Beverly Hilton Hotel bálterme, a televíziós közvetítést 160 országban veszik át.
    
A jelölési időszak (eltérően az Oscar-díjaktól) január 1. helyett október 1-jén kezdődik. További különbség, hogy az Arany Glóbusz-gála műsorának vezetésére minden évben másokat kérnek fel. A díjat 1958-ig újságírók adták át, akkor azonban Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával kezében a színpadra viharzott és "ellopta a show"-t. Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére. Hagyomány a Miss és Mr. Golden Globe megválasztása a hírességek gyermekei közül: a kitüntetett (idén Bruce Willis és Demi Moore lánya, Rumer Willis) a díjátadásban segédkezik.
    
A legtöbb (hat) kitüntetéssel Meryl Streep, Angela Lansbury és Jack Nicholson dicsekedhet; Rosalind Russell 1947 és 1963 között ötször kapott Arany Glóbuszt, de az Oscar-díjat soha nem szavazták meg neki. A jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó 23 nominálással, az örökifjú színésznőt idén a Mamma Mia című vígjátékért és a Doubt (Kétely) című drámáért is jelölték.
    
Eddig egyetlen alkalommal volt példa arra, hogy egy kategóriában hárman győzzenek: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. (Weaver eddig egyetlenként abban az évben a legjobb mellékszereplőnek járó díjat is átvehette.)
    
A legfiatalabb győztes 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder, a legidősebb 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában diadalmaskodott, a Nem félünk a farkastól és a Keresztapa harmadik része viszont hét jelölés után maradt díjazatlan.
    
A díjat kétszer nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban Marlon Brando az "amerikai imperializmus" ellen tiltakozott (abban az évben az Oscar-gálára sem ment el).
    
Tavaly a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak a díjkiosztó sajtótájékoztatót tartották meg, így a tavalyi életműdíjat most veheti át Steven Spielberg rendező. Az idei év különlegessége, hogy posztumusz Arany Glóbusz-jelölést kapott a tavaly januárban 29 éves korában elhunyt ausztrál színész, Heath Ledger.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés