bezár
 

film

2009. 01. 11.
A hercegnő - Pados Gyula operatőr a BAFTA díj esélyesei között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pados Gyula operatőr A hercegnő című angol-olasz-francia játékfilm fényképezéséért felkerült a Brit Filmakadémia, a BAFTA díjára esélyesek közé. Erről az operatőr számolt be annak kapcsán, hogy a kosztümös filmet a jövő héten mutatják be a magyarországi mozikban.

prae.hu

 XVIII. század végén játszódó dráma Georgiana Spencer (alakítója Keira Knightley) története: a kora egyik legizgalmasabb személyiségének számító hölgy 17 évesen lett a nála jóval idősebb, a felsőbb körökbe bejáratos, a whig pártot patronáló Devonshire herceg (Ralph Fiennes) felesége. A film a szerelemért és a gyermekekért folytatott küzdelem, a nők arisztokráciában betöltött szerepe, az elvárások tükrében vezet vissza az 1700-as évek világába. 
    
A tavaly Angliában bemutatott alkotás eddig több mint 20 millió dollár hasznot hozott és Golden Globe-jelölést is kapott.
    
"Saul Dibb rendezőt nem a kosztümös film maga, sokkal inkább a főszereplő két ember kapcsolata, csapdahelyzete érdekelte" - hangsúlyozta Pados Gyula. Mint elmondta, londoni ügynökén keresztül "került képbe" a film kapcsán, emellett egy producer is ajánlotta a rendezőnek, aki a mintegy kéttucat jelöltből választotta ki operatőrnek.
    
"Az elejétől kezdve nagyon jól együtt tudtunk működni. Dibb kicsit támaszkodott is rám, hiszen én már több kosztümös filmben dolgoztam, neki pedig ez volt első filmjei egyike" - mondta Pados Gyula, aki a klasszikus kosztümös filmek közül a The Heart of Me című angol filmet és a Koltai Lajos rendezte Evening (Este) című alkotást is fényképezte korábban. Saul Dibb dokumentumfilmes háttérrel rendelkezik; első, Bullet Boy című játékfilmjét, ami a londoni külváros utcagyerekeiről szól, 2004-ben készítette két hét alatt.
    
A hercegnő forgatása 2007 őszén kilenc hétig tartott, ezen belül - mint az operatőr kiemelte - nagyon feszített volt a tempó, hiszen csak napi három-négy órát tudtak felvenni, a többi időt elvette a smink és az öltözés. Hozzátette: csak a főszereplő Keira Knightley haját napi négy órában készítették és a XVIII. századi korhű ruhák feladása a színészekre másfél órát vett igénybe.
    
Az operatőr kitért arra, hogy a hercegnő anyját alakító Charlotte Ramplinggal együtt dolgozott az Elemi ösztön 2-ben. Megjegyezte, hogy a főszereplő Keira Knightley (aki korábban a Karib-tenger kalózaiban és a Csillagok háborúja első epizódjában, a Baljós árnyakban is feltűnt már) 22 éves volt a film forgatásakor, ám tehetsége, felkészültsége, intelligenciája, humora, profizmusa, fegyelmezettsége "elképesztő" volt.
    
"A Devonshire hercegét alakító Ralph Fiennes maga is félig arisztokrata. Sok figyelmet igényel, de a szerepet nagyon kevés színész lett volna képes ilyen jól megoldani, mint ő" - fogalmazott Pados Gyula.
    
A stáb sokat utazott, hiszen a film három fő helyszínét, a londoni Devonshire házat, valamint a Chatsworth-i és a Bath-i birtokot összesen nyolc helyszínből sikerült rekonstruálni. Devonshire jelenlegi hercege és hercegnője a mai napig a Chatsworth-i kastélyban él, a forgatáson néha maguk is jelen voltak és segítették a stáb munkáját. Pados Gyula megjegyezte: ezt annak ellenére megtették, hogy a történet a családot nem a legkedvezőbb színben tünteti fel. 
    
"Az eredeti helyszínek nagy része múzeum, úgyhogy csak bizonyos részeket tudtunk használni, 300-400 éves bútorokhoz például nyilván nem lehetett hozzányúlni. Amikor Ralph Fiennes átment egyik szobából a másikba, azért néha 600 kilométert kellett utaznunk" - idézte fel az operatőr.
    
Rémálomnak nevezte a megfelelő fényviszonyok, világítás megvalósítását a forgatáson, tekintettel a sötét belterű angliai kastélyokra. Mint mondta, egyrészt a múzeumok miatt a lámpákkal minden mozdulatra vigyázni kellett, másrészt óriási, húsz méter hosszú termeket kellett bevilágítani. Az őszi forgatáson ráadásul nagyon korán sötétedett, így volt, hogy egyszerre 18 darab tízméteres lámpatoronnyal kellett világítani.
    
A filmhez akaratlanul is kapcsolódik az a tény, hogy a 12 évvel ezelőtt tragikus körülmények kötött elhunyt Lady Diana walesi hercegné a főszereplő Georgianának, Devonshire hercegnőjének egyenes ági leszármazottja.
    
"Valóban van kettejük életében némi hasonlóság, hiszen a drámaiság, a nép szeretete, a szerelmi háromszög Georgiana és Diana esetében egyaránt megtalálható. A párhuzam felemlegetését sem Saul Dibb, sem pedig Keira Knightley nem akarta, a forgalmazó viszont hangsúlyozta ezt az elemet. A brit kritikusok egy része ezt ízléstelennek tartotta, egy kicsit mi is" - hangsúlyozta erről az operatőr.
    
Pados Gyula elmondta, hogy neve szerepel a Brit Filmakadémia díjára (BAFTA) esélyes operatőrök tizenötös listáján, a jelöltek névsorát január 15-én hozzák nyilvánosságra. Hozzátette, hogy emellett az Oscar-díj első beharangozójaként számon tartott Golden Satellite Award ötös jelöltlistáján is rajta volt. A Hercegnő a legfontosabb operatőri fesztiválon, a CamerImage-on is jelölt volt.
    
A hercegnő című alkotást a Budapest Film forgalmazásában január 15-től vetítik a magyarországi mozikban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés