bezár
 

art&design

2015. 02. 13.
Katalizátor-díj 2014: 2.000.000 Ft a szakmai minimumért
Díjátadó a Trafó Kortárs Művészetek Házában, 2014. február 23., 18h
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Katalizátor-díj 2014: 2.000.000 Ft a szakmai minimumért A tranzit.hu 2010-ben alapította a Katalizátor-díjat, hogy évente felhívja a figyelmet a magyarországi kortárs művészeti színtér azon szereplőire, akik tevékenységükkel katalizátor szerepet betöltve segítik a kritikai gondolkodás és gyakorlat kibontakozását. Idén szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy már elindított vagy befejezett projekteket díjaznak egy zsűri döntése alapján.

A díjjal most egy kollektív alkotói/gondolkodási folyamatot kívántak elindítani, és az ebből kibontakozó közös projekt megvalósulását teszik lehetővé. A 2014. novemberben megjelent felhívásban olyan projektek kidolgozására kértek ötleteket, amelyek a kortárs képzőművészeti szakma önrendelkezését segítik elő, a pályázat hívószavai az önkormányzatiság és a szakmai miniumum voltak.

prae.hu

A jelentkezők a 2014. decemberében megrendezett részvételi fórumon mutatkoztak be, ahol a jelenlévők öt projektötletet választottak ki. Február 23-án a Trafó színpadán a pályázók performatív előadások formájában, szakértők bevonásával mutatják be a projektterveiket. Végül a jelenlévők szavazzák meg, hogyan hasznosuljon a Katalizátor-díj költségvetése, a 2.000.000 forint.

Bajusz Orsolya az Öngyarmatosítás kiskátéja című projektjében a kreatív osztály mítoszát, a művészettel szemben megfogalmazott elvárásokat egy kiadvány illetve egy köztéri installáció formájában járná körül. Beöthy Balázs és Keserue Zsolt egy underground hagyományt élesztene újra a Barátok szobái című lakáskiállítás sorozattal, mely a hatvanas-hetvenes évekbeli nem hivatalos, önszerveződő művészeti események közösségépítő erejét hangsúlyozza. Szabó Péter és Szűcs Teri egy olyan közösségi finanszírozási modell kialakításán dolgozik, ami művészeknek nyújtana kedvező finanszírozási lehetőséget arra az anyagilag kiszolgáltatott időszakra, amíg egy pályázatra készülnek vagy új munkát készítenek. Tulisz Hajnalka a művészi pálya egyik alapkövének tartott, nagy népszerűségnek örvendő, rezidencia programok alternatívájaként egy szökőévente kibérelhető lakóbuszt képzel el. A Residenc Ybusz pályázatra érkezett műveket egy szakmai kuratórium bírálná el, előnyt élveznének azonban azok, akik tartoznak egy úttal az ördögnek. Varga Rita és a Közelítés Művészeti Egyesület Magyarország és más közép-kelet európai országok közötti információcserét serkentené a Re-locate / Áthelyezve című programsorozattal, ami a művészet és az aktivizmus segítségével vizsgálná felül a hatalmi struktúrákat, illetve a kulturális és közéleti döntéseket.

Katalizátor

A Katalizátor-díj átadója arra is alkalmat ad, hogy az érdeklődők megismerjék a kortárs képzőművészet jelenlegi helyzetét, dilemmáit és kihívásait. Az este közönsége szavazatával egyúttal hozzájárul egy, a kortárs képzőművészeti szakma önrendelkezését támogató projekt megvalósulásához is. 

Az est házigazdája Ránki Júlia újságíró, rádiós műsorvezető.

Bővebb információ az esemény facebook-oldalán, a tranzit.hu honlapján és a díj blogján

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés