bezár
 

art&design

2015. 02. 12.
A virtuális valóság új irányai a Kép és képtelenség kiállítás programjain
A kiállítás utolsó heteiben GIF-animációs workshoppal és bioszenzoros performansszal is várja az érdeklődőket a Capa Központ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A virtuális valóság új irányai a Kép és képtelenség kiállítás programjain Március 1-ig látogatható a Capa Központ és a Kitchen Budapest Kép és képtelenség című közös kiállítása, amely a jelen és jövő vizualitását a piacvezető technológiai eszközökön és úttörő felhasználási módokon keresztül hozza közel a látogatókhoz. A kiállítás népszerűsége a nyitás óta töretlen, ezért az utolsó hetekben újabb különleges tárlatvezetésekkel, kísérőprogramokkal várják a látogatókat.

A Kép és képtelenség az utóbbi hónapok legmeghatározóbb kiállításává vált azzal, hogy a piacvezető technológiai eszközök és a látás, megfigyelés viszonyát játékos és egyben a történetiséget is érzékeltető módon mutatja be.

prae.hu

A nyitás után nem sokkal, decemberben két ráadás tárlatvezetést indítottak a látogatók kedvéért. A nagy sikerre való tekintettel a kiállítás utolsó heteiben is minden pénteken meghosszabbított nyitva tartással, 11 és 21 óra között várják az érdeklődőket. Ezeken a napokon 14 és 17 órakor a Capa Központ képzett animátoraihoz is lehet jelentkezni különleges tárlatvezetésre.

Február 4-én Harsányi Réka média designer tart előadást a bioszenzorok művészeti felhasználásáról, 11-én pedig a magyar programozó-designer csapat, a XORXOR vezet GIF-animációs workshopot. Február 18-án Szegedy-Maszák Zoltán virtuális valóságról szóló előadására jelentkezhetnek a látogatók, 25-én a kiállítás társkurátorai tartanak tárlatvezetést. Az utolsó kísérőprogram egy bioszenzoros performansszal zárul.

Kép és képtelenség

Játékos kütyük és jövővíziók

A Kép és képtelenség kiállítás célja, hogy játékos és szórakoztató formában mutassa be, milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök határozzák meg a következő évtizedet. A kurátorok célja volt az is, hogy a látogatókat az eszközök kipróbálására és kreatív felhasználására ösztönözzék. A kiállítótérben a Google Glassre, a Leap Motionre épülő installációk mellett az Augmented Reality-maszk, a Layar alkalmazás, az Xbox Kinect, az Oculus Rift és a 3D nyomtatóval készült, virtuális látást támogató eszközök is megtekinthetők - akárcsak a hackerek, gamerek alternatív megoldásai.

„Amikor a technikai fejlődés ilyen nagyot lép, akkor a fejlesztők először arra keresik a választ, hogy mi lehet ezeknek az új vívmányoknak a polgári felhasználása. A hackerek, művészek és gamerek pedig olyan víziókat teremtenek, amik gyakran képesek előmozdítani a fejlesztéseket” – hívta fel a figyelmet Nemes Attila, a kiállítás kurátora a technológiai újítások és a kreatív gyakorlatok, “early adopterek” közötti kölcsönhatásra.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a kísérletező, játékos légkör megteremtésére. Az érdeklődők közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a legújabb kütyükkel – a Kép és képtelenség az első hazai tárlat, amely kreatív módon vonja be a látogatókat. „A nulladik napi próbára mindenki behozhatta a gyerekeit, és alig tudtunk bezárni” – mesélte Nemes. A kurátor szerint „a játékosság fogalma ma kulcskérdés a felhasználói élménytervezés területén. A gamification, vagyis a játékelemek játékon kívül történő felhasználása minden olyan felhasználói élményben fontos, amit átélhet egy fogyasztó, legyen szó áruházban való vásárlásról vagy tömegközlekedésről.”

A következő évtizedek képi nyelvének felfedezésén túl a múlt is inspirálta a kiállítás megrendezését. Idén 175 éves a fotográfia, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ pedig tavaly decemberben nyitotta meg a kapuit. „Azt gondoltuk, hogy nem egy szokványos kiállítással ünnepeljük meg ezt a kettős évfordulót, hanem próbálunk valami olyat bemutatni, ami valóban egyedülálló, ami így, egybegyűjtve egészen biztosan nincs most máshol”– nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója.

Kép és képtelenség

Februári programok

február 4., szerda 18.00 – Bioszenzorok felhasználása művészeti interakciókban – Harsányi Réka média designer előadása

február 11., szerda 16.00 – 19.00 – GIF animációs workshop a XORXOR csapatával

február 18., szerda 18.00 – „Virtuális-, kiterjesztett- és kevert valóság” – Szegedy-Maszák Zoltán (képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője) előadása

február 25. szerda 18 órától – tárlatvezetés a kiállítás társkurátoraival, előadás és bioszenzoros performansz

 

A kiállítás kurátora Nemes Attila kulturális közvetítő (cultural mediator), társkurátorai Kiss László és Boros Judit.

A Kép és képtelenség című kiállítás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.) tekinthető meg 2015. március 1-ig.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés