bezár
 

film

2009. 01. 10.
Scorsese kiállt a Gomorra mellett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Martin Scorsese Oscar-díjas filmrendező nyilvánosan a bemutatás előtt álló Gomorra című olasz maffiadráma mellé állt Amerikában.

prae.hu

Az amerikai filmpiacon a "Martin Scorsese Presents" felirattal  február 13-án debütáló film a nápolyi maffia, a camorra üzelmeit leplezi le dokumentarista hűséggel.
    
"Könyörtelen, erőteljes pillantás a nápolyi alvilágra" - idézte csütörtöki jelentésében a 66 esztendős Scorsese jellemzését a BBC hírszolgálata.
    
Matteo Garrone, a film rendezője "rendkívül büszkének" mondta magát, hogy az eddig már számos rangos díjat (köztük az Arany Pálmát és öt Európai Filmdíjat is) begyűjtött drámája "ilyen tekintélyes örökbefogadó apára" lelt.
    
A maffiafilm-specialista Scorsese (NagyMenők, A tégla) szerint a Gomorra "reménytelen, ugyanakkor felvilágosító, és őszintesége miatt különös módon bátorító". 
    
"Csodálom a film nyers szókimondását, valamint Garrone és színészei elszántságát, amivel a szörnyű igazságot felfedik" - méltatta a rendezőkolléga.
    
Garrone elmondta, hogy Scorsese volt "az egyik legfontosabb rendező példakép, aki szerepet játszott filmes fejlődésében", és várt már az alkalomra, hogy nyilvánosan köszönetet mondhasson neki "bátorságáért és nagylelkűségéért".
    
A film amatőr szereplői közül az olasz bemutató óta már hármat letartóztatott a rendőrség maffiatevékenységért. Legutóbb Giovanni Venosát, akit "védelmi pénz" szedéséért vontak felelősségre.
    
A camorrát leleplező Garrone a halálos fenyegetések miatt bujkálni kényszerül, korábban az olasz hatóságok rejtegették, de tavaly kijelentette: el akarja hagyni Olaszországot, hogy végre szabadon élhessen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés