bezár
 

art&design

2015. 02. 03.
Egymillió a Tescheni asztal megvásárlására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint egymillió euró adomány gyűlt össze a párizsi Louvre felhívására, amelyből a világ egyik legnagyobb múzeuma az ötvösművészet egyik remekművét, az úgynevezett Tescheni asztalt kívánja megvásárolni - jelentette be kedden a múzeum.

A különleges darab arról híres, hogy 1779-ben azon írták alá a Habsburg Birodalom és a porosz-szász szövetség közötti háborút lezáró békeszerződést.
    

prae.hu

Az október 7-én meghirdetett és január 31-én zárult kampánnyal a Louvre egymillió eurót szeretett volna összegyűjteni a 12,5 millió euróért eladásra kínált műtárgy megvásárláshoz. Január végéig mintegy 4500 ember 700 ezer eurót adományozott, a Louvre Baráti Köre pedig 350 ezer eurós felajánlást tett. A fennmaradó több mint 11 millió eurót nagyvállalatok mecenatúrájából fedezi a múzeum, amely bízik abban, hogy 2016 első felében a gyűjteményében tudhatja a Tescheni asztalt.
    

Az aranyozott bronzból készült, egy méter magas, gazdagon díszített kisasztal 70 centiméter hosszú ovális lapjába 128 számozott színes ékkövet illesztettek, a mozaikok között pedig a béke allegóriáit ábrázoló porcelánképek láthatók. A mestermunkához egy füzet is tartozik, amelyben 1780-ban a kövek nevét és származási helyét rögzítették, valamennyi Szászország geológiailag gazdag vidékéről származik.
    

A különleges alkotás Johann-Christian Neuber drezdai ötvösmester munkája, aki a világ legjelentősebb múzeumaiban őrzött, elsősorban drágakövekkel díszített dobozkáiról ismert.
    

Az asztalt III. Frigyes Ágost, Szászország választófejedelme ajándékozta Breteuil bárónak, Franciaország bécsi nagykövetének, amiért az 1778-79-es bajor örökösödési háborúban közvetített a felek között. A háborúskodást Franciaország és Oroszország közvetítésével a sziléziai Tescenben (a mai Cieszyn, Lengyelország déli részén) 1779. május 13-án aláírt békeszerződés zárta le, amelynek értelmében Ausztriának le kellett mondania szerzeményeiről, el kellett ismernie az egyesített Pfalzi és Bajor Választófejedelemséget, cserébe pedig megkapta az Inn-négyszöget.
    

Az azóta is a Breuteil család tulajdonában lévő asztalt a Kugel Galéria kínálja eladásra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés