bezár
 

film

2015. 02. 03.
Bemutatkozik az artinCINEMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkozik az artinCINEMA Az artinCINEMA egy angol nyelvű kísérleti filmes projekt, melynek célja, hogy bemutassa a közép-kelet-európai régió experimentális filmjeit és bekapcsolja őket a nemzetközi kísérleti filmes diskurzusba. A projektet Szalay Dorottya filmesztéta indította el 2013 szeptemberében, majd hamarosan csatlakozott hozzá Johannes Wachs, aki nyelvi korrektorként és tanácsadóként segíti a munkát.

Szalay Dorottya az artinCINEMA projektről

„Több formációban tettünk már kísérletet egy hasonló oldal elindítására, de különböző okok miatt mindig kudarcba fulladt. Végül, egy időben azzal, hogy Lichter Péterrel összehoztuk a magyar nyelvű kontraCINEMA blogot, nyertem egy kutatói ösztöndíjat Szlovákiába, így mindenképpen létre kellett hozni egy angol nyelvű felületet is a kutatási eredmények publikálására. Ekkor született meg az artinCINEMA, ami az első évben egyszerű blog formátumban működött, és kizárólag a filmelemzéseim szövegeit tartalmazta. Egy évvel később aztán egy másik ösztöndíjnak köszönhetően Prágában folytathattam a régió kísérleti filmjeivel való ismerkedést, így lehetőségem lett az oldal kibővítésére.

prae.hu

Jelenlegi formájában az artinCINEMA három egységből áll: elemzések, hírek (események) és adatbázis. Még viszonylag kevés emberhez jutott el a projekt, így a hírszolgáltatás úgymond gyerekcipőben jár, de remélhetőleg ez hamarosan változni fog. Az adatbázis tartalmazza a vizsgált országok kísérleti filmeseinek rövid életrajzát és filmográfiáját, listázza a téma szempontjából releváns intézményeket, kiállítótereket és a régió fontosabb kísérleti filmes fesztiváljait. Emellett működik egy videó szekció is, ahová az interneten elérhető filmeket ágyazzuk be.

Egyelőre a Visegrádi csoport három országára koncentrálunk: Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra. A távlati terv az egész közép-kelet-európai régió lefedése. Elsősorban a fiatal, illetve a még aktívan dolgozó filmeseket mutatjuk be, tehát az elmúlt 25 év élvez prioritást.

Mivel a weboldal a személyes kutatási projektem közvetlen fóruma, az artinCINEMA főoldalán egyelőre csak az általam írt elemzések olvashatóak teljes terjedelemben. Ennek a „korlátnak” a részleges feloldására hoztam létre a referenciák szekciót, ahol a régió kísérleti filmjeivel foglalkozó, angol nyelvű írásokat gyűjtöm össze és linkelem be – ha lehetőség van rá. Ebbe a folyamatosan bővülő bibliográfiába számos különböző műfajú szöveg bekerülhet: a doktori disszertációktól kezdve, az újságcikkeken át a blog posztokig.

Az artinCINEMA projekt célja, hogy segítse az országok közötti kísérleti filmes diskurzust, és minél szélesebb körben elterjessze a régiót képviselő experimentális alkotásokat. A nemzetközi kommunikáció kialakulását különböző rendezvényekkel is próbáljuk támogatni, erre példa a prágai Balassi Intézetben szervezett vetítés és beszélgetés, melyen az elmúlt 15 év magyar kísérleti filmjeiből válogatunk.”

 

Felhívás!!!

Az artinCINEMA adatbázisát folyamatosan bővítik, a hírszolgáltatást fejlesztik. Lehetőséget ajánlanak minden kísérleti filmesnek, hogy a fórumon keresztül hírt adjanak új munkáikról, filmvetítésekről, díjakról, publikációkról vagy bármi olyan eseményről, ami a hazai és a régióba tartozó kísérleti filmes szcénát érinti. Email: dorottya.szalay@artincinema.com.

 

A projekt tagjai

Szalay DorottyaSzalay Dorottya 1985-ben született Székesfehérváron, 2011-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet szakán. Szakdolgozatának témája az amerikai avantgárd film egyik irányzata, a beatfilm strukturális elemzése. Filmes tárgyú írásai a Filmvilág, a Prizma, az Apertúra, a Filmtett és az Artportal oldalain jelentek meg. Szlovák állami ösztöndíjban részesült. A kontraCINEMA avantgárd filmes portál szerkesztője. Jelenleg a prágai Képzőművészeti Egyetem ösztöndíjasaként a cseh kísérleti filmmel foglalkozik.

 

Johannes WachsJohannes Wachs 1987-ben született Hamburgban, de az Egyesült Államokban nőtt fel. Az első diplomáját New Orleans-ban szerezte, majd 2009-ben Magyarországra költözött, ahol a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) folytatta tanulmányait és felsőfokú magyar nyelvtudásra tett szert. Érdeklődési köre a kelet-közép-európai régió politikai és kulturális élete. A CRCB (Corruption Research Center Budapest) kutatója. Írásait számos közgazdasági, politikai és közéleti fórumon publikálta.  

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés