bezár
 

irodalom

2009. 01. 08.
Erdélyi magyar könyvkiadói tervek 2009-re
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Kálmán Kalevala-átdolgozása, Reményik-válogatás, a külföldi szerzők közül pedig Flann O'Brien és Mihail Sebastian egy-egy műve is szerepel az erdélyi magyar könyvműhelyek tervezett kiadásai között.

prae.hu

Az Erdélyi Híradó Könyvkiadó leginkább a tehetségkutatásra és a fiatal szerzőkre összpontosít. Orbán János Dénes igazgató szerint az idei év egyik fontos irodalmi eseménye Nagy Kálmán A csodaszampó című könyvének megjelenése lesz, amely egy gyerekeknek szóló Kalevala-átdolgozás. Emellett kiadják a többi között Farkas Wellmann Endre válogatott és új verseit, az Előretolt Helyőrség Könyvek sorozatban pedig, ahol már több mint ötven könyv jelent meg fiatal erdélyi magyar írók tollából, Dobai Bálint, Pethő Lorand és Varga Melinda kötetei készülnek - olvasható a kolozsvári Krónika című napilap összeállításában.
    
A csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó éves tervezetének összeállításakor elsősorban a szépirodalmat tekinti elsődlegesnek, de nagy hangsúlyt helyez a képzőművészeti és turisztikai kiadványokra is - mondta el Tőzsér József, a könyvműhely igazgatója. Kiemelte: Életjel címmel új sorozatot indítanak, amelyben a hetvenévesnél idősebb művészek életművét ismertetik. Az első kötet Gaál András festőművész munkásságát veszi górcső alá, majd Kákonyi Csilla és Márton Árpád következik. A turisztikai sorozat újabb kötetei a Görgényi-havasokat és a Háromszéki-havasokat mutatják majd be.
    
"2009-ben egy tehetséges induló prózaírót mutatunk be, Máté Angit, akinek a Mamó című kisregénye minden bizonnyal az év egyik irodalmi eseménye lesz" - mondta el Visky András, a kolozsvári Koinónia Kiadó igazgatója. A világirodalmi művek közül kiemelte Flann O'Brien Úszikkétmadáron című regényét és Mihail Sebastian Napló 1935-1944 című fantasztikus könyvét. 
    
H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója idei tervezett kiadványaik közül a Kelemen Lajos összegyűjtött írásaiból készülő tanulmánykötetet emelte ki, és beszélt arról is, hogy Téka-sorozatukban készül John Paget Magyarországról és Erdélyről szóló nagy munkájának bővített újrakiadása, valamint Szalárdi János krónikájának szemelvényes kiadása is.
    
Dávid Gyula, a Polis Kiadó igazgatója elmondta: terveik között szerepel egy új és minden eddiginél teljesebb és megbízhatóbb Dsida-összes, összeállítottak egy kisebb Reményik-válogatást, és megjelenésre előkészítve áll néhány régebbi kötet is a Remekírók Diákkönyvtárából. 
    
A csíkszeredai Pro-Print Könyvkiadó elsődleges céljának a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kiadványok megjelentetését tekinti. Burus Endre, a Pro-Print Könyvkiadó igazgatója elmondta: a már meglévő sorozatok, a Magyar kisebbség könyvtára, Források a romániai magyarság történetéhez, valamint az Ignácz Róza-életmű bővítését és több más kiadványt is terveznek idén.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés