bezár
 

zene

2015. 02. 01.
Óbudai Danubia Zenekar – 2015 tavaszi félév koncertjei
Sajtótájékoztató - 2015. január 29.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Óbudai Danubia Zenekar – 2015 tavaszi félév koncertjei Sajtótjékoztatót tartott az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi félévéről a Budapest Music Centerben. Vendégek voltak: Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője; Zsoldos Dávid, a Művészetek Palotája Szimfonikus felfedezések című sorozatának szerkesztője; Sándor László, zeneszerző. Közreműködött Balog József, zongoraművész.  

1. Íme az ember – tavaszi bérletsorozat a Zeneakadémián

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi koncertsorozata a Zeneakadémia Nagytermében az emberről szól. Az ember küzdelmeiről, harcairól, bukásairól és győzelmeiről – a zene nyelvén. A négy koncertből álló sorozatban olyan művészek lépnek föl a zenekarral, mint Perényi Miklós gordonkaművész, Balog József és Fejérvári Zoltán zongoraművészek. Karmesterek: Kocsis Zoltán, Héja Domonkos, Hámori Máté.

prae.hu

Koncertek: február 3. Schumann-Perényi; március 6. Berlioz – Varázslat és szenvedély; április 2. Kocsis – Háború és béke; május 22. Bartók – Szülőföld

Perényi Miklós februárban lesz a zenekar vendége, a lánglelkű, önmagával és démonaival issokat viaskodó Robert Schumann műveinek szentelt koncerten. A Danubia már régóta készült arra, hogy együtt játszhasson Perényi Miklóssal – most végre megvalósul az együttműködés.

A műsor három darabja Schumann életművének három különböző szakaszából származik. A fiatalon írt „Zwickauiszimfóniával, az a-moll csellóversennyel és a IV. szimfóniával így egyfajta keresztmetszetet ad a zeneszerző munkásságáról.

A márciusi koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti meg. Paul Dukas Bűvészinas című alkotását Saint-Saëns V. zongoraversenye követi majd, Balog József szólójával. A koncert második felében pedig a romantikus zene első nagy alkotójának, Hector Berlioznak Fantasztikus szimfóniáját hallhatja a közönség.

A sorozat áprilisi koncertje a zene tiszta világán átszűrve vizsgálja a háború és béke viszonyát – a jeles produkció során Kocsis Zoltán vezényli majd az együttest. A műsorban Bartók, Debussy és Ravel-művek szerepelnek, Stravinsky  Capriccio zongorára és zenekarra című darabjának közreműködője: Fejér Zoltán.

A szülőföld az út kezdete és vége, még ha oly kacskaringós is ez az út, mint Bartók Béla esetében, akinek a sors csak halála után adta meg a hazatérés kegyelmét távoli menedékéből. Bartók honvágytól gyötörve alkotta meg egyik legnagyszerűbb művét, a Concertót, amely a sorozat zárókoncertjén hangzik majd fel Hámori Máté vezényletével.

Sajtótájékoztató

2. Mendelssohn – bérletsorozat a Budapesti Music Centerben

Abraham – Fanny – Felix. Mindhárman egy zene- és kultúrtörténeti „saga” főszereplői. Képzeletbeli családi vállalkozás? Több annál! Misszió, mely Európa szellemi örökségének gondozását, gazdagítását tekinti céljául. Mindezt áradó tehetséggel, könyörtelen igényességgel mániákus munkaszeretettel, roppant vagyonnal párosítva teszik.

Az újabb sorozat fókuszában a Mandelssohn-dinasztia és a Mandelssohn testvérek zenéje áll: ismert vagy éppen felfedezésre vágyó alkotások a kamarazene, a versenyművek, a szimfonikus repertoár és – igazi szenzációként! – az opera világából.

FANNY. 2015.02.25., 19.00; ABRAHAM. 2015.04.28., 19.00; FELIX. 2015.06.06., 19.00.

Sajtótájékoztató

3. Romantikus felfedezések – Múlt a jelenben

Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Elért eredményei között szerepel, hogy 2009-ben I. díjat és brüsszeli illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett Magyar zene fesztiválja nemzetközi versenyen, 2012-ben az ISA Prag-Wien-Budapest Nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály díjasa, és a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese lett. 2013-ban a nemzetközi Carl Flitsch Zongoraverseny I. díját érdemelte ki.

A műsort a fiatal zeneszerző-generáció egyéni hangú képviselője nyitja, Et transfiguratus est című darabjával. A Ligeti György művészete előtt tisztelgő kompozícióval Sándor László – maga is az Óbudai Danubia Zenekar alapító tagja – elnyerte a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

Demény Balázs és az Óbudai Danubia Zenekjar – Klasszikus és modern (2015.02.15., Műpa)

4.  Schubert-Zender: Winterreise (2015.03.12-13. Budapest Music Center)

rendező: Mundruczó Kornél

szólista: Szemenyei János

A téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle.

Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?” (Mundruczó Kornél)

Wilhelm Müller versei képzeik Schubert két korszakalkotó dalciklusának a szövegét: az 1823-ban megjelent Szép molnárlány (D. 795) és az 1827-es Téli utazás (D. 911) mind Schubert munkájának, mind a német dalirodalomnak a csúcsát képviselik.

A Winterreise dalairól egyik legihletettebb tolmácsolójuk, Dietrich Fischer-Dieskau írt elhivatott elemzést, amely szuperlativuszokban emlegeti a ciklus hallgatóra gyakorolt hatását: „zenévé varázsolt költői világ… ami bénító hatást gyakorol arra, aki hallja”.

Hans Zender német kortárs zeneszerző 1993-ban dolgozta át a ciklust az Ensemble Modern megrendelésére. Hans Zender bő 160 évvel a Schubert-ciklus megszületése után, 1993-ban, az eredeti dalok zongorakíséretét kiszenekarra írta át. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél…

Mundruczó Kornél rendező korunk egyik legnagyobb problémájára, a menekültek helyzetére mutat rá Winterreise értelmezésében. A Danubia Zenekar előadását különleges színpadi videoinstallációval varázsolja összművészeti élménnyé.

Sajtótájékoztató

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés