bezár
 

zene

2009. 01. 07.
Háromnapos dzsessz tehetségbörze a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromnapos dzsessz tehetségbörzét rendeznek csütörtök és szombat között a budapesti Művészetek Palotájában; az esemény kapcsán Retkes Attila, az intézmény dzsessz programszerkesztője és Kaltenecker Zsolt billentyűs, a K. L. B. trió vezetője beszélt.

prae.hu

A tavalyi börzét inkább "nulladiknak" nevezném, az idei lesz az első igazi - fogalmazott Retkes Attila arra utalva, hogy a Jazz Showcase nevű tehetségbörzét tavaly rendezte meg először a Művészetek Palotája. A cél az volt, hogy a magyarországi dzsessz utánpótlás neves európai és amerikai szakírók, fesztiválrendezők előtt is lehetőséget kapjon a bemutatkozásra.
    
Mint mondta, a magyar szakma és a meghívott külföldi szakírók egyaránt kedvezően fogadták a tehetségbörzét. Kifejtette, hogy Stuart Nicholson brit zenei szakíró, számos könyv szerzője is cikket írt az eseményről és azóta is kapcsolatban maradt a hazai dzsesszélettel. Retkes Attila kitért arra, hogy Pallai Péter, a londoni Magyar Intézet dzsesszkurátora is segít a szervezésben.
    
Az elmúlt öt év vonatkozásában határozott fejlődés tapasztalható a magyar dzsessz népszerűségében. Szélesedett a műfaj iránt érdeklődő réteg, ugyanakkor komoly problémát jelent a Budapest-centrikusság és ezzel összefüggésben a vidéki művelődési házi hálózat megszűnése - fogalmazott Retkes Attila.
    
A csütörtökön kezdődő műsorban 12 délutáni és három esti produkció kap helyet.
    
Az esti koncertek tematikus válogatás eredményeképpen a zongorát, valamint a tanítvány-mester viszont helyezik a középpontba: az első estén fellép a Kaltenecker Zsolt vezette K. L. B., a másodikon egykori mestere, Binder Károly, a záró koncerten pedig Gonda János, aki Binder mestere volt.
    
A szintetizátorokon játszó Kaltenecker Zsolt - aki Lukács Peta gitárossal és Borlai Gergő dobossal alkotja a K. L. B. triót - az MTI-nek elmondta: rátaláltak egy olyan stílusra, ami sok elektronikát, effektet, modern tánczenei elemeket tartalmaz, ugyanakkor megtartották a korábbi, inkább bluesos-rockos alapkoncepciót.
    
A csütörtöki koncertprogramban a saját szerzemények mellett szerepelnek könnyűzenei feldolgozások is, a Pink Floyd, a Radiohead és a Depeche Mode egy-egy dalának újraértelmezése. A billentyűs beszámolt arról, hogy a tavaly őszi turnén készült felvételekből tavasszal jelenik meg egy K. L. B.-lemez.
    
Nyugat-Európában kelet-európaiként nagyon nehéz dzsesszzenészként ismertté válni - mondta Kaltenecker Zsolt. Hozzáfűzte, hogy ők szerencsésnek számítanak, mert a szlovákiai és csehországi fellépések után január végén Belgiumban és Franciaországban lesznek koncertjeik, áprilisban pedig Angliában.
    
A délutáni fellépők húsz és harminc év közöttiek: részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának tanulói, részben az elmúlt öt évben ott diplomázottak.
    
Az egyik közelmúltbeli televíziós tehetségkutató versenyen feltűnt Galambos Dorina - aki jelenleg a dzsessz énektanszék hallgatója - csütörtökön lép fel csapatával, a Mrs. Columbo elnevezésű női kvartettel. Nemrég létrejött formációnak számít Oláh Dezső - szintén zongorista - fúvósokkal megerősített szeptettje, amely csak második koncertjét adja szombaton.
    
Az ismertebb fellépők közé tartozik a trombitás Koós-Hutás Áron, a tavalyi Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny győztese, valamint az énekesnő Szolnoki Dóra is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés